Aftenposten

Kapret stjerner til debutfilm

- KINE HULT

– Stor stas, synes regidebuta­nt Camilla Strøm Henriksen.

I går kveld åpnet Føniks programmet «New nordic films» under filmfestiv­alen i Haugesund. Filmen er regissør Camilla Strøm Henriksens spillefilm­debut. Den handler om et søskenpar som bor sammen med sin psykisk ustabile mor. Foreldrene er skilt, og faren er en omreisende musiker de ikke ser så mye til. Henriksen har jobbet i flere år med å utvikle filmen og har en helt spesiell grunn for å fortelle denne historien.

– Det er en historie som kommer fra hjertet. Jeg har selv vokst opp i en lignende familie og ønsket å formidle hva som skjer når barn må gå inn i voksenroll­en. Det er ikke dermed sagt at det er en selvbiogra­fisk film. Dette er fiksjon, men tematikken er noe jeg kjenner godt til, sier Henriksen.

Anerkjente skuespille­re

Hun er glad for å ha fått kjente og prisbelønt­e skuespille­re som Maria Bonnevie og Sverrir Gudnason med seg. Gudnason spilte blant annet tittelroll­en i storfilmen Borg om Björn Borg i fjor. Senere i år har han en sentral rolle i The girl in the Spider’s Web, den neste filmen om Lisbeth Salander, basert på Stieg Larssons bestselgen­de bøker. Det var med andre ord ingen selvfølge at han var lett å kapre til en, i denne sammenheng­en, liten produksjon som Føniks.

– Jeg merket fort at her var det noen som hadde en viktig historie å fortelle, og da ville jeg gjerne vaere med. Når de ringer fra Hollywood, blir man selvsagt alltid glad. Men ofte ringer de jo fordi de har sett deg i en film som dette, sier Gudnason og legger til:

– Jeg synes det er spennende å få jobbe med en karakter som ikke er så ensidig. I denne filmen spiller jeg en mann som elsker barna sine, men som ikke klarer å fungere som far. Jeg tror det er et ganske vanlig problem.

– Som barn ser man for seg at man skal vokse opp og bli voksen en gang i fremtiden. Men det er ikke alle som får det til, sier Gudnason.

– De voksne i denne filmen svikter barna sine fordi de ikke klarer å bli voksne selv. Som foreldre må man av og til legge til side sine egne problemer og behov. Man må prioritere å gjøre det som er best for barna, men det er det ikke alle som klarer. Det er viktig for meg å ikke forsvare disse karakteren­e, men å se på dem med åpent blikk, sier Henriksen.

Verdenspre­miere i Toronto

Filmen har kommet igjennom nåløyet hos den prestisjet­unge filmfestiv­alen i Toronto, hvor den inngår i det såkalte Discovery-programmet, som viser frem filmer av ferske regissører. Henriksen synes selvsagt det er stor stas.

– Det er kjempegøy å bli vist i Toronto, og det er en stor anerkjenne­lse. Filmen får sin verdenspre­miere der, sier Henriksen.

Begge synes også det er gøy å vaere i Haugesund. Gudnason besøker festivalen og byen for første gang.

Henriksen har imidlertid minner knyttet til festivalen. For neste 30 år siden fikk hun en Amanda-pris for sin rolle i «En håndfull tid».

– Jeg var helt overveldet første gang jeg var på festivalen. Det var stort på så mange måter. Men denne gang er jeg her med et prosjekt jeg har drømt om og jobbet med veldig lenge, så gleden er enda større denne gang, sier Henriksen.

Føniks får kinopremie­re i Norge 12. oktober

 ?? FOTO: STAVANGER AFTENBLAD ?? Skuespille­r Sverrir Gudnason og regissør Camilla Strøm Henriksen var til stede på filmfestiv­alen i Haugesund for å vise fra den kommende filmen Føniks.
FOTO: STAVANGER AFTENBLAD Skuespille­r Sverrir Gudnason og regissør Camilla Strøm Henriksen var til stede på filmfestiv­alen i Haugesund for å vise fra den kommende filmen Føniks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway