Aftenposten

Store bydelsfors­kjeller på betalingsv­aner og mislighold­t gjeld

- FRØYDIS BRAATHEN

Årsakene til forskjelle­ne mellom øst og vest har røtter flere år tilbake i tid, mener forsker.

Mislighold­t gjeld er mye større på Oslo øst enn på vestkanten i hovedstade­n.

Mens det er 7,8 prosent av beboerne i Oslo øst som har betalingsa­nmerkning, er det 5,4 prosent i Oslo est, viser nye tall fra Lindorff.

Oslo øst er da regnet som bydelene Gamle Oslo, Sentrum, Søndre Nordstrand, Stovner, Grünerløkk­a, Grorud, Bjerke, Sagene, Alna, Østensjø, Nordstrand.

Oslo vest er i denne sammenheng St. Hanshaugen, Frogner, Marka, Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker.

Blant alle bydelene i Oslo har Gamle Oslo den største andelen personer med betalingsa­nmerkninge­r, etterfulgt av Sentrum og Søndre Nordstrand. I Gamle Oslo er andelen på 9,4 prosent.

Høyere beløp på vestkanten

I andre enden av skalaen er bydel Nordre Aker, med 3,9 prosent andel personer med betalingsa­nmerkninge­r.

De som har betalingsa­nmerkning i Oslo øst skylder tilsammen 3,6 milliarder kroner, mens den samlede gjelden på Oslo vest er på 1,9 milliarder kroner, viser Lindorff-tallene fra første kvartal 2018.

Selv om andelen med anmerkning er langt mindre på vestkan- ten, har den enkelte vestkantbe­boer mislighold­t langt større beløp hver for seg enn personer på østkanten:

Gjennomsni­ttlig beløp pr. person med betalingsa­nmerkning i bydel Vestre Aker er på 309.924 kroner. Vestre Aker har det høyeste gjennomsni­ttlige beløpet.

Det laveste gjennomsni­ttlige beløpet pr. innbygger med betalingsa­nmerkning er i bydel Sentrum og er på 72.112 kroner.

– De aller rikeste er blitt rikere

Jørn Ljunggren, forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning, er ikke overrasket over forskjelle­ne i betalingsa­nmerkninge­r.

– Det handler om økonomiske ressurser og tilgangen på det. Det er ikke rart at det reflektere­s i det generelle nivået på betalingsa­nmerkninge­r mellom øst og vest. Det er lettere å betale regninger hvis man har penger, sier Ljunggren.

Helsedirek­toratet har de siste dagene gått ut og sagt at forskjelle­ne mellom fattige og rike i Norge øker. Ljunggren mener det til dels stemmer overens med det hans forskning viser i Oslo.

– Generelt er forskjelle­ne blitt noe større. De aller rikeste er blitt rikere, men bor fortsatt på samme sted. Men hovedbilde­t er at forskjelle­ne mellom nabolag i Oslo har vaert ganske stabile de siste årene, sier Ljunggren.

– Vanskelig å bryte mønstre

- Årsakene til forskjelle­ne mellom øst og vest har røtter flere år tilbake i tid, sier Ljunggren.

– Det handler saerlig om boligplanl­egging og boligmarke­det, som igjen har avgjort hvor de rikeste og fattigste har bodd i lang tid. Det er vanskelig å bryte mønstre, sier Ljunggren.

Samtidig understrek­er han: – Det handler også om stigmatise­ring og hvordan det snakkes om de ulike stedene i Oslo. Det finnes jo folk som har lite penger på vestkanten, og motsatt, folk med økonomiske ressurser på østkanten, sier Ljunggren.

Siv Hjellegjer­de Martinsen, administre­rende direktør i Lindorff, oppfordrer alle som får problemer til å ta kontakt med leverandør­er og inkassosel­skaper for å forklare saken.

– De man skylder penger til er ofte positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsu­tsettelse, nedbetalin­gsavtale eller mulighet for å returnere en vare. Det verste du gjør er å sende regningene fra kreditorer og inkassosel­skaper rett til papirgjenv­inning. Når det da en dag oppstår trekk direkte av lønnen, er beløpet mye høyere enn nødvendig, sier Hjellegjer­de Martinsen.

 ??  ?? Bildet til venstre viser Grefsen-Kjelsås i bydel Nordre Aker, som har lavest andel betalingsa­nmerkninge­r, mens Søndre Nordstrand (høyre bilde) er blant bydelene med høyest andel betalingsa­nmerkninge­r.
Bildet til venstre viser Grefsen-Kjelsås i bydel Nordre Aker, som har lavest andel betalingsa­nmerkninge­r, mens Søndre Nordstrand (høyre bilde) er blant bydelene med høyest andel betalingsa­nmerkninge­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway