Aftenposten

Det sa jeg ikke, Aftenposte­n

- Audun Lysbakken partileder, SV

Jeg setter pris på at Aftenposte­n kommentere­r SVs politikk og er ikke redd for uenighet med avisens leder. Men torsdag 17. august brukes jeg som stråmann.

Her kan vi lese: «I partileder­debatten i Arendal uttalte for eksempel SVs Audun Lysbakken at faerre timer og flere som deler på jobbene, er svaret på utfordring­en med for få utførte timeverk.» Men det sa jeg ikke. Jeg sa derimot at det kunne vaere løsningen på en helt annen utfordring, nemlig at teknologis­ke utviklinge­n kan føre til faerre jobber i fremtiden.

Bakgrunnen for partileder­debatten var en analyse fra PR-byrået Zynk som viser at folk frykter at roboter i fremtiden skal overta jobbene deres. Det var dette NRK utfordret oss på. Mitt svar var blant annet at vi må dele på jobbene. Fruktene av ny teknologi må komme alle til gode, og med økt produktivi­tet kan vi leve litt mer og jobbe litt mindre. Det har skjedd tidligere når ny teknologi har erstattet jobber, og derfor er kortere arbeidstid en realistisk fremtidsvi­sjon.

Statsminis­ter Erna Solberg ser annerledes på fremtiden, nemlig at vi vil mangle arbeidskra­ft. Om utfordring­en i fremtiden blir mangel på arbeidskra­ft eller mangel på arbeid, er en stor og viktig diskusjon, der ingen av oss har fasit. Uansett er SV enig i at flere må få mulighet til å jobbe.

Aftenposte­n vil at «flere frivillig deltidsarb­eidende kvinner må jobbe heltid», og at «flere unge menn må fullføre fagopplaer­ing». Men hva med å begynne å gi noen av de ufrivillig­e deltidsans­atte kvinnene mulighet til å jobbe mer, slik SV har foreslått? Eller sørge for at de unge mennene som har fullført fagopplaer­ing, ikke står uten jobb på grunn av sosial dumping og bemannings­byråer.

Men det var altså ikke tema i debatten i Arendal. Dermed bygger Aftenposte­ns leder om medienes feiltolkni­ng av statsminis­teren på en feiltolkni­ng av SV. Velkommen til Polen. Landet som, i motsetning til Norge, ikke har en biografi, men patografi. Polen er verdensmes­teren i nasjonale katastrofe­r, mislykkede opprør og feilslåtte eksperimen­ter i demokratis­ering. Fra å vaere det første postkommun­istiske land som vant frihet og demokrati fra det sovjetiske imperiet, er Polen blitt til en forvirret semi-autoritaer republikk, hvor Bibelen er viktigere enn Forfatning­en. Og et land hvis intelligen­tsia protestere­r mot regjerings­partiet Lov og rettferdig­het (PIS) hver helg. I byene Wroclaw og Poznan kan du se monumenter til nasjonale helter kledd som dverger. Klaerne deres sier: «Forsvar grunnloven!» På denne måten er Kopernicus og Chopin ikke lenger passive eller døde gjenstande­r: De deltar i den evige, polske kampen for frihet.

Man kan si at fascistisk­e ordninger og antifascis­tiske protester er brød og smør i hverdagen. Dette står i skarp kontrast til Ungarn, som har kapitulert under gulasjauto­ritaerisme! I Polen hopper de opprørske vantro mot PIS-aktige rett-troende på hvert gatehjørne. Livet er aldri kjedelig.

Europas sinnatagg

I dag er Polen Europas «sinnatagg». EU har gitt den polske regjering nok et ultimatum: PIS har en måned på seg til å fjerne en ny lov som har senket aldersgren­sen for pensjoneri­ng av dommere. På denne diabolske måten har PIS tenkt å kvitte seg med alle anti-PIS-kjetterne og hijacke domstolene. Reaksjonen fra de vantro har vaert dommernes massive protest mot den polske regjeringe­n. De har til og med skrevet et brev til EU og bedt om at det legges mer press på PIS-gangsterne. Reaksjonen fra de rett-troende: Følg Victor Orbáns påfugldans-strategi, det vil si å gjøre én ting i Brussel, og gjøre hva PIS ønsker hjemme. Biskopene sier: Polen burde ikke bli laert noe som helst fra Brussel.

Det er takket vaere Polen at det kristne Europa lever videre.

Den gamle nasjonalhe­lten Lech Walesa sier: Gi meg 100.000 spreke menn og kvinner, så skal jeg lede en ny solidarite­t. Den polske «privilegen­tsia» skremmer seg selv med en Youtube-video, som viser statsminis­teren og presidente­n som synger og swinger med det antisemitt­iske presteskap­et, og betror Polen til den svarte Madonna. Og progressiv presse er bekymret for at 100.000 polakker har kjøpt boken om dansk hygge. Hyggedyrke­re slutter å lese aviser og flyr fra politikken til familiens kos. Og dette er en tragedie! For hvordan skal man bekjempe autoritaer­e krefter med en skandinavi­sk inspirert, kosifisert befolkning?

Hva har skjedd med landet?

Polen anno 2018 er en gåte. Så sent som i 2016 og 2017 viste forskning utført av Centre for Public Opinion Research (CBOS) at flertallet støttet ytringsfri­het, viste sterk motstand mot brudd på grunnloven og hadde en overvelden­de ja-holdning til

EU. Hva har skjedd?

Adam Michnik, den tidligere polske dissidente­n, river seg i håret av desperasjo­n og sier at av og til går en vakker kvinne i seng med et stygt beist. Hvorfor det skjer, er et mysterium. Tadeusz Gadacz, filosofipr­ofessor ved Universite­tet i Kraków, hevder at polakkene har et selvdestru­ktivt gen, og at de må vaksineres med skandinavi­ske hormoner.

Mer systematis­k forskning peker på resultaten­e av en altfor rask og brutal nyliberal transforma­sjon, avkolonise­ringsprose­ssen etter sovjetisme­ns utløp, kraften i den katolske kirke og det unge, umodne demokrati.

Liberalism­en, i motsetning til fascismen, er kald. Den gir ingen følelse av tilhørighe­t, og den tester folks tålmodighe­t med gradvise og møysommeli­ge reformer. Derfor stemmer folk på PIS, som tilbyr et varmt fellesskap av renblodige polakker og katolske trøst SUBITO.

Jeg foreslår en annen tolkning.

Krisens to valutaer

Hvert samfunn har to valutaer som brukes i kriser. Den ene er penger, den andre er fortelling­er. Siden den polske økonomien i det 21. århundre stort sett har vaert sunn, må vi søke etter livgivende løgner. Det styrende partiet, PIS, har tre slike historier. Det forteller polakkene at:

Den forrige regjeringe­n var arrogante drittsekke­r som bodde i sitt kosmopolit­iske kokoland, plapret om liberalism­e,

 ??  ?? Polakkene har vaert fremmede i eget land, styrt av fremmede makter, symboler og tro, skriver Nina Witoszek. I august feiret innbyggere 74 år siden Warszawaop­pstanden, opprøret fra den tyske okkupasjon­en og det nasjonalso­sialistisk­e styret.
Polakkene har vaert fremmede i eget land, styrt av fremmede makter, symboler og tro, skriver Nina Witoszek. I august feiret innbyggere 74 år siden Warszawaop­pstanden, opprøret fra den tyske okkupasjon­en og det nasjonalso­sialistisk­e styret.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway