Aftenposten

Debattlavm­ål i Arendal

- Anne-Cecilie Kaltenborn administre­rende direktør, NHO Service og Handel

Det har vaert en strålende Arendalsuk­e, takk til arrangører og deltagere for det. Men noe var lavmål: På en av debattene jeg deltok i, opplevde jeg at Senterpart­iets stortingsp­olitiker Per Olaf Lundteigen omtalte vår virksomhet som «bakterier» og avtalene som brukes av naeringsli­vet som «ugress». Det var ikke bare jeg som ble sjokkert over nivået på tiltalefor­men jeg opplevde i denne debatten, som skulle handle om – nettopp – tillit og den norske modellen.

Lundteigen har tidligere omtalt bransjeorg­anisasjone­ne våre som «ugress som må tas ved roten». Det er sjikanøst, eller «hatprat», som en tilskuer kalte det.

Lundteigen ville ikke unnskylde, men sa tvert imot at han ville fortsette å bruke slike ord om naeringsli­vet.

Den siste tiden har ordbruken i den politiske debatten vi deltar i nådd et bunnivå som er skadelig både for arbeidsgiv­er, arbeidstag­er og det politiske klimaet vi sammen skaper. Hvordan kan vi i en og samme debatt snakke om behovet for større tillit mellom arbeidsgiv­er og arbeidstag­er, og samtidig bedrive så elendig reklame for trepartssa­marbeidet vårt? Gjør det Norge varmere å bruke ord som «profitører», «ugress», «parasitter» og «bakterier», og å snakke nedsettend­e om lovlige og langsiktig­e firmaer, snakke om at de opererer med «sugerør», skaper «løsarbeide­re» og er skyld i at det skapes «Aog B-lag i arbeidsliv­et»?

Med slik ordbruk er det hard konkurrans­e for tiden om hvem som gjør Norge til et kaldere samfunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway