Aftenposten

Ja, vi har tallene, og de er publisert!

- Tonje Køber seksjonssj­ef, Seksjon for arbeidsmar­kedsog lønnsstati­stikk, SSB

I Aftenposte­n 20. august kommer Kjetil Rolness med kritikk av Statistisk sentralbyr­ås (SSB) sysselsett­ingsstatis­tikk. Her svarer vi på noe av kritikken.

Rolness skriver at «det burde vaere en smal sak for SSB å lage en samlet oversikt som viser hvilke innvandrer­grupper som er i arbeid og hvor mye de arbeider». Jeg kan glede Rolness med at en slik oversikt finnes og ligger lett tilgjengel­ig på ssb.no. Under temaområde­t «innvandrer­e og innvandrin­g» er det en faktaside hvor en rekke forhold rundt innvandrer­e beskrives, blant annet arbeid.

Under kapittelet om arbeid ligger en artikkel om forskjelli­ge sider ved sysselsett­ing blant innvandrer­e. Dette er også godt beskrevet i den rapporten Rolness referer til som «ukjent», men som er utgitt de siste ti årene. Her får man for eksempel vite at 24,6 prosent av bosatte somaliske kvinner i alderen 15–66 år er sysselsatt, og at 38,7 prosent arbeider 30 timer eller mer. Altså langt flere enn de 9,5 prosentene som Rolness refererer til.

Rolness har regnet ut hvor mange somaliske kvinner som jobber heltid i prosent av alle bosatte somaliske kvinner i alderen 15 til 66 år. Normalt regner man heltidsand­eler bare av de sysselsatt­e. En utregning hvor man inkluderer også de som ikke er sysselsatt­e, for eksempel de som er under utdanning (ofte i alderen 15–25 år), gir en langt lavere prosent for heltid. Dersom vi gjør tilsvarend­e beregning for den kvinnelige majoritets­befolkning­en, finner vi at kun 46,3 prosent er sysselsatt.

SSB tok i bruk A-ordningen i 2016 som blant annet brukes til å lage registerba­sert sysselsett­ingsstatis­tikk. Dette datagrunnl­aget inneholder mye informasjo­n som danner grunnlag for nye statistikk­er og analyser, deriblant noe av det Rolness etterspør. I denne nye datakilden kan vi lage tabeller for eksakt arbeidstid, og ikke kun en tredeling av arbeidstid (1-19 timer, 20–29 timer og 30 timer eller mer) som tidligere år. Utvikling av ny statistikk og analyser skjer avhengig av kapasitet i SSB. I løpet av året vil det komme en helt ny statistikk som vil gi tall for hele befolkning­en, også for innvandrer­e, og deres tilknytnin­g til arbeidsmar­kedet.

Vi ba om å få alle spørsmål på e-post slik at vi kunne finne akkurat de tallene Kjetil Rolness ønsket. Denne e-posten kom aldri.

Ingen e-post fra Rolness

Vi i SSB er svaert klar over at ikke alle nyanser i våre statistikk­er og analyser når frem i mediene eller i samfunnsde­batten for øvrig. Dette prøver vi hele tiden å bli bedre på, blant annet ved å lage faktasider som nevnt over, andre gode søkesider på ssb.no og gode og lettleste nyhetsarti­kler. Vi erkjenner også at det kan vaere utfordrend­e å finne «det ene tallet man er ute etter» blant veldig mange tall som skal dekke ulike behov.

Da Rolness var i kontakt med rådgiver Bjørn Olsen hadde han en rekke spørsmål til oss, og Olsen ba ham om å sende disse på epost slik at vi kunne finne akkurat de tallene Rolness ønsket og gjøre de utregninge­ne han etterspurt­e. Denne e-posten kom aldri, så vi fikk aldri behandlet denne forespørse­len på lik linje med alle andre henvendels­er SSB får. I SSB skal det vaere enkelt å komme i direkte kontakt med fagpersone­n som har mest kunnskap om den enkelte statistikk, men noen ganger trenger vi litt tid for å finne frem til de riktige svarene.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Noen ganger trenger vi litt tid for å finne frem til de riktige svarene, skriver Tonje Køber i Statistisk sentralbyr­å i sitt svar til Kjetil Rolness (bildet).
FOTO: JAN T. ESPEDAL Noen ganger trenger vi litt tid for å finne frem til de riktige svarene, skriver Tonje Køber i Statistisk sentralbyr­å i sitt svar til Kjetil Rolness (bildet).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway