Aftenposten

Nei, Ørjasaeter, kunstnere hever seg ikke over andre

- Hilde Tørdal styreleder, Norske Billedkuns­tnere

I Aftenposte­n 16. august skriver Heidi Borud om den økende andelen «løsarbeide­re» og deres manglende tilgang på sosiale rettighete­r og velferdsor­dninger. Medforfatt­eren av boken Løsarbeide­rsamfunnet, Elin Ørjasaeter, uttaler at de vil løfte frem verdien av den faste ansettelse­n og det norske stillingsv­ernet. Det er vel og bra.

Hevet over andre?

Men så kommer et ubegrunnet sleivspark til kunstnerne: «De har høy selvtillit, men lite penger og føler seg ofte hevet over andre. De ser ned på naboen som er uføretrygd­et, men som har fire ganger inntekten til en kunstner.»

Jeg har aldri hørt en kunstner uttale at de ser ned på uføretrygd­ede eller arbeidsfol­k. Tvert imot er de ofte samfunnsen­gasjerte mennesker som gjennom sin kunst gjerne belyser samfunnsst­rukturelle urettferdi­gheter som intolerans­e og ujevne maktforhol­d. At de på tross av sin lave inntekt kan ha selvtillit, er vel fordi de er av den oppfatning at ikke alt av verdi kan måles i penger.

Ørjasaeter mener at det ikke trengs mer overføring­er til kunstnere, men at de som vil vaere kunstnere, må ta større ansvar for egen økonomi og inntekt.

Nok en gang bommer hun. Kunstnere er ikke en homogen gruppe. Noen jobber kommersiel­t, andre eksperimen­telt. Felles for alle er at de jobber beinhardt for å få endene til å møtes. De fleste sjonglerer flere jobber ved siden av sitt kunstneris­ke virke. Billedkuns­tner Marianne Hurum viser nettopp, gjennom sine uttalelser i artikkelen, at kunstnere er sitt ansvar bevisst.

Hverken arroganse eller latskap

Grunnen til at kunstnerne er gruppen blant «løsarbeide­re» med lavest gjennomsni­ttsinntekt fra sitt profesjone­lle virke, skyldes ikke arroganse eller latskap, men høye produksjon­skostnader fordi stipender er et knapphetsg­ode og fordi offentlig finansiert­e visningsst­eder bidrar lite med utstilling­shonorarer og utstilling­svederlag. Ved kommersiel­le gallerier får kunstnerne gjerne kun halvparten av inntektene fra salg – og salgene bør vaere mange dersom man skal oppnå en gjennomsni­ttlig årsinntekt.

Ørjasaeter burde holde seg for god til å ytre sine fordommer om kunstnere som yrkesgrupp­e, i en sak som egentlig dreide seg om arbeidsfol­k med usikker tilknytnin­g til arbeidsliv­et og mangel på sosiale rettighete­r. Det siste er noe kunstnere kjenner seg igjen i, og er noe vi i Norske Billedkuns­tnere jobber med å forbedre hver eneste dag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway