Aftenposten

Vis avsky mot nazismens etterkomme­re. De har blod på hendene

- Anonym (18)

Mange tar turen inn til Bergen sentrum på tampen av sommeren. Folk skal ha nye sko, påfyll av favorittpa­rfymen eller få i seg dagens dose softis. Alle vandrer rundt i sin egen boble. Opptatt med sitt. Men for mange av oss er ikke sentrum lenger den idylliske, trygge plassen vi husker den som.

Senest i april aksjonerte nynazister i Bergen. Jeg snakker ikke om ekstreme FrP-ere som hater muslimer eller om sinte nettroll du finner i kommentarf­eltene. Jeg snakker om faktiske nazister. Mennesker som hater jøder, muslimer, LHBT-personer, sosialiste­r, kommuniste­r og handikappe­de. Folk som hyller Hitler på hans bursdag og som benekter at holocaust noen gang skjedde.

I flere tiår etter krigen holdt disse menneskene seg skjult her i Norge, men nå har de organisert seg i en organisasj­on som de kaller «den nordiske motstandsb­evegelsen». Folk fra denne organisasj­onen henger opp plakater og klistremer­ker, de deler ut flyveblade­r og brenner pride-flagg. Et medlem av denne organisasj­onen tok også livet av en mann i Finland ved å gi ham et kraftig spark mot hodet.

Jeg synes det er skremmende at disse menneskene får vandre rundt i Bergen midt på lyse dagen. Jeg har selv fått beskjed om at de holder på med plakat-aksjon i sentrum i samme øyeblikk som jeg er der for å ha det kjekt med venner. Da føler jeg meg utrygg. Klumpen vokser i halsen på meg.

Så kjaere, vakre bergensere som jeg elsker så høyt: Selv om jeg vet at dere helst vil nyte de få soldagene vi har igjen, oppfordrer jeg dere til å vende blikket utover av og til. Vit hva som foregår i Bergen, i Norge og i resten av Norden. Vis at vi ikke vil se noe av dette.

Kanskje føler du deg ikke truet av bevegelsen­s faele ideologi, men du har garantert bekjente som gjør det. Vis dem solidarite­t og støtte. Og vis avsky mot nazismens etterkomme­re. De har blod på hendene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway