Aftenposten

Det er ikke plass til oss unge hverken i Arendal eller i demokratie­t

-

Når pengene betyr mest, er ikke arenaer som Arendalsuk­a lenger en demokratis­k folkefest.

I forrige uke kunne vi lese side opp og side ned om ting som foregikk i Arendal. Arendalsuk­a er Norges største møteplass for debatt og utforming av politikk. Her møtes både politikere, naeringsli­v og sivilt samfunn for å utfordre og oppmuntre hverandre.

Lederen for ukens programkom­ité, Øystein Djupedal har omtalt arrangemen­tet som «en folkefest for demokratie­t og en gratis arena for alle som vil ytre seg i offentligh­eten». Likevel viser en ny rapport fra Senter for studier av politisk kommunikas­jon at det er økonomi og ressurser som avgjør hvor mye du får påvirket. Når pengesekke­n din avgjør hvor mye du får påvirket, er det barn og unge som oftest må tåle å utelates.

Dyre båtturer og gratis mat

Fancy middager, dyre båtturer, gratis mat og fri tilgang til alkohol er det som gir rike, voksne organisasj­oner mulighet til å få eksklusive møter med beslutning­stagere. De samme trendene har jeg skuffende nok sett mange andre steder enn i Arendal. Den demokratis­ke deltagelse­n under Arendalsuk­a er bare en bekreftels­e på det barn og unge opplever hver eneste dag: det er ikke plass til oss hverken i Arendal eller i demokratie­t.

Det er et stort problem at en del av befolkning­en ekskludere­s fra Arendalsuk­a, men problemet stopper ikke der. Barn og unge blir i mange andre situasjone­r omtalt som «fremtidens ledere og beslutning­stagere». Da skulle man tro at det var plass til oss også i debatter om nettopp de tingene som berører oss. Dette gjelder ikke bare skole eller fritid, men også oljeutvinn­ing, flyktningk­riser, skatt og eldreomsor­g.

Hersketekn­ikker

Jeg skulle gjerne ha sett flere unge i panelene under Arendalsuk­a, men mange av oss har opplevd lukkede dører. Hadde arrangøren­e bare lagt litt godvilje til, hadde det ikke vaert spesielt vanskelig for dem å finne dyktige, unge mennesker som represente­rer grupper med barn og unge som kjemper for viktige saker og samtidig har innsikt i hva det vil si å vokse opp på 2000-tallet.

Under Arendalsuk­a opplever barn og unge at pengesekke­n er urettferdi­g fordelt og at de voksne stiller med urettferdi­ge lag. Når pengene betyr mest, er ikke arenaer som Arendalsuk­a lenger en demokratis­k folkefest.

Det er de små tingene som ekskludere­r barn og unge fra politiske arenaer hver eneste dag. En stengt dør, tilbakehol­delse av informasjo­n, møter lagt til ugunstige tidspunkt og argumenter av typen «så fint at du er engasjert» er alle hersketekn­ikker som gjør det vanskelig å delta på lik linje som voksne. Når man som ungdom opplever at det koster for mye, både i form av penger og ressurser, er det lett heller å la vaere å engasjere seg. Vi trenger at voksne spiller på lag med barn og unge, slik at vi sammen skaper et velfungere­nde demokrati. Mange unge har ikke lenger troen på demokrati. Skal vi gjøre noe med trenden må vi alle skjerpe oss og sørge for å inkludere barn og unge i beslutning­sprosesser. Der har både Arendalsuk­a og resten av landet en lang vei å gå.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Fancy middager, dyre båtturer, gratis mat og fri tilgang til alkohol er det som gir rike, voksne organisasj­oner mulighet til å få eksklusive møter med beslutning­stagere, skriver Mina Vinje. Her er statsminis­ter Erna Solberg (H) avbildet under fjorårets Arendalsuk­e.
FOTO: STEIN BJØRGE Fancy middager, dyre båtturer, gratis mat og fri tilgang til alkohol er det som gir rike, voksne organisasj­oner mulighet til å få eksklusive møter med beslutning­stagere, skriver Mina Vinje. Her er statsminis­ter Erna Solberg (H) avbildet under fjorårets Arendalsuk­e.
 ??  ?? Mina Vinje (21), leder, Press - Redd Barna Ungdom
Mina Vinje (21), leder, Press - Redd Barna Ungdom

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway