Aftenposten

Fant tilbake til urkraften

- Atle Grønn

Magnus Carlsen fant tilbake til sitt gamle jeg i oppgjøret mot Sergej Karjakin i 2. runde av Sinquefiel­d Cup. Den type spill han var kjent for da han satte ratingreko­rden 2882 i 2014, har ikke gitt like mange seire de siste årene. I VM-kampen mot Karjakin i 2016 holdt den russiske forsvarsmi­nisteren fortet til remis i parti etter parti. Carlsen så seg derfor nødt til å endre spillestil, men nå var urkraften tilbake.

Oppskrifte­n er: Få en helt lik stilling etter åpningen, deretter finne en antydning til en mikroskopi­sk fordel og så holde på denne i time etter time helt til motstander­en bukker under.

Carlsens kreative løsning denne gangen var å bytte et tårn mot løper og to bønder. Det skapte en ubalanse i stillingen som datamaskin­ene vurderte til remis, men som for et menneske var ubehagelig å forsvare i time etter time.

Karjakin er riktignok verdens beste forsvarssp­iller, men da russeren hadde brukt opp all tiden og var nede på tilleggsti­d (30 sekunder per trekk), kom den avgjørende feilen i trekk 77.

Karjakin

Carlsen Δ

Svart truer å sjakke til seg e-bonden med remis. Karjakin overså noen trekk tidligere at hvit etter partitrekk­et vinner fordi kongen kan gjemme seg på g7. 80.e6! Te1† 81.Kf5 Tf1† 82.Ke5 Te1† 83.Kf6 Tf1† 84.Kg7 Ta8 85.e7 Te1 86.Kf7 Te4 87.Td6 Th8 88.Txa6 1–0.

Carlsen remiserte i 3. runde med svart mot Levon Aronjan og deler ledelsen med Aronjan, Grisjtsjuk og Mamedjarov.

atle.gronn@ilos.uio.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway