Aftenposten

Regner SSB riktig?

-

Gjennom den siste uken har det vaert en debatt i Aftenposte­n mellom Statistisk sentralbyr­å og Kjetil Rolness om SSBs sysselsett­ingstall for innvandrer­e. I debatten, som har dekket en rekke spørsmål, spør Rolness om SSB kan regne og om vi skjønner våre egne tall.

Utgangspun­ktet for dette spørsmålet er tallene vi oppgir for sysselsett­ingsprosen­ten blant kvinnelige flyktninge­r fra Somalia. De relevante bakgrunnst­allene for denne diskusjone­n fremkommer av Rapporter 2018/1 fra SSB – tabell A13 og A29 og av befolkning­sstatistik­ken. Her kan man finne at antall kvinnelige flyktninge­r fra Somalia i aldersgrup­pen 15–66 år er 11 007 (2016-tall). Antall sysselsatt­e blant disse er 2707. Antall heltidsans­atte er 1047.

Et mer utfyllende bilde

Rolness viser til at andelen heltidsans­atte kvinner i alderen 15–66 fra Somalia er 9,5 prosent, som følger direkte av tallene ovenfor. For få et mer utfyllende bilde av sysselsett­ingen publiserer SSB sysselsett­ingen ved å angi hvor stor andel av gruppen som er sysselsatt­e og deretter hvor mange av disse som arbeider heltid og deltid. For somaliske kvinner er sysselsett­ingsandele­n 24,6 prosent, av disse jobber 38,7 prosent heltid. Slik beregner vi sysselsett­ing både for innvandrer­e og alle andre grupper i befolkning­en. Statistikk­en viser da om en økning i sysselsett­ingen skyldtes at flere kom i arbeid, eller om det bare var slik at flere av de sysselsatt­e fikk heltidsarb­eid.

Grunnen til forskjell i prosenttal­lene er at man ser telleren (1047 heltidsans­atte) opp mot ulike nevnere (henholdsvi­s alle kvinnelige somaliere, 11007, eller antall sysselsatt­e kvinnelige somaliere, 2707). Forskjelle­n på prosenttal­lene handler om tolkning, hva de skal brukes til og hva de skal sammenlign­es med, ikke om feil eller riktig beregning.

I samsvar med internasjo­nale standarder

Grunnen til at SSB oppgir heltidspro­senten på denne måten, er at dette er den vanlige definisjon i sysselsett­ingsstatis­tikken både i Norge og andre europeiske land. Vi publiserer tall i samsvar med internasjo­nale standarder. Det forhindrer ikke at tall kan settes sammen på en annen måte for å belyse andre forhold siden det detaljerte datagrunnl­aget jo foreligger.

SSBs statistikk­er inneholder svaert detaljert informasjo­n om arbeidsmar­kedet til både majoritets­befolkning­en, innvandrer­e og flyktninge­r. SSB utvikler stadig statistikk­grunnlaget og formidling­en av statistikk­en for å belyse flere sider ved arbeidsmar­kedet for detaljerte grupper, ofte inspirert av innspill fra brukere.

 ?? Tonje Køber
seksjonssj­ef, SSB ??
Tonje Køber seksjonssj­ef, SSB
 ?? Torstein Bye
fagdirektø­r, SSB ??
Torstein Bye fagdirektø­r, SSB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway