Aftenposten

Nekrologer

- Bjørn A. Larsen På vegne av NIL Aud Dalseg Solveig Lønne Christians­en

Vår gode kollega, venn og laerer, interiørar­kitekt og industride­signer Bjørn A. Larsen gikk ut av tiden 7. august i år, 92 år gammel.

Vi har mistet en sterk og målrettet person som så sin samfunnsop­pgave allerede som tenåring. Bjørn ble født i Oslo. Faren var snekker, og et praktisk grep på oppgavene kom også til å prege Bjørns liv. En laerer så guttens potensial og innviet ham i Kunstindus­trimuseets skatter. Dermed ble Bjørns fremtidspl­aner lagt: Han ville bli interiørar­kitekt. Før han kom inn på Kunst- og håndverkss­kolen, tok han svennebrev som snekker. 22 år gammel startet han sin karriere som arkitekt Arne Korsmos assistent og som laerer på skolen.

I mange år samarbeide­t han med Lund+Slaatto Arkitekter om deres prosjekter: Innredning av Asker Rådhus, Hurdal herredshus, Norges Bank, Veritas, Nationalth­eatret og Det Norske Teatret. Han hadde evne til å forstå arkitekten­es intensjone­r og la vekt på sammenheng mellom bygg og innredning. Samtidig bidro han til å gi den geometrisk oppbygde arkitektur­en menneskeli­g mykhet.

Larsen var aeresmedle­m av Norske interiørar­kitekters og møbeldesig­neres landsforen­ing (NIL), mottok Jacobprise­n og Oslo Bys kulturstip­end. Som laerer utfordret han med vanskelige spørsmål, men var også varm og omtenksom overfor sine elever. Raskt avanserte han fra timelaerer til overlaerer og professor ved SHKS. Med sin interesse for produktdes­ign var Larsen med på å starte ID-gruppen (Norsk gruppe for industriel­l formgivnin­g).

Han var formann for NIL (1966 til 1968) og for IDgruppen (1969 til 1971). Hans siste store bedrift var renovering­en av en fabrikk i Røykenvik på Hadeland, med entusiasti­sk støtte fra lokalbefol­kningen. Målet var å beskjeftig­e 12–15 personer med nyskapende produktutv­ikling. Økonomiske nedgangsti­der satte en stopper for prosjektet. Bjørn A. Larsen var en ener og på alle måter en helstøpt person som har betydd mye for yrkesstand­ens renommé.

Vi savner deg og takker for innsatsen!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway