Aftenposten

Har han mistet grepet?

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Kritikken har haglet i dagene etter tapet for Brighton sist helg. Det snakkes om at kampen mot Tottenham i morgen kveld kan bli definerend­e for Mourinhos Manchester United-epoke. Kan Mourinho ta klubben tilbake til toppen? Eller har han mistet det? Aftenposte­n har dykket inn i de sentrale spørsmålen­e og sett på hva som taler for og imot.

! Hvor bra var sist sesong - egentlig?

2017/18-sesongen var Mourinhos andre i Manchester United. Det er normalt denne sesongen han har levert de beste resultaten­e i klubbene han har vaert manager for.

Men sist sesong ble det ingen titler. I stedet var beholdning­en tap i FA-cupfinalen, smertefull exit i 8.-delsfinale­n i Champions League og 2.-plass i ligaen bak suverene Manchester City.

Alle er enige i at Europa-prestasjon­en var svak. Men mange påpeker at annenplass­en er den beste ligapresta­sjonen på fem år. Og som Mourinho ikke er redd for å minne om: United havnet over Liverpool på tabellen.

– Det var en sesong hverken han, spillerne eller fansen var fornøyd med totalt sett, fordi de røk tidlig ut av Europa og ikke vant titler. Men isolert sett var ligapresta­sjonen sterk resultatme­ssig, sier TV 2-ekspert

Petter Myhre.

Spørsmålet er likevel om

Manchester United fikk for godt betalt. Bidro en fantastisk keeper og flaks til å kamuflere problemene?

De hadde den klart høyeste redningspr­osenten i ligaen, og kun Manchester City var mer effektive.

Og mens de øvrige topplagene ligger nederst på listen over antall redninger, var Manchester United faktisk helt oppe på en åttendepla­ss.

David de Gea er blitt kåret til Manchester Uniteds beste spiller fire av de fem siste sesongene, men som flere av ekspertene vi har snakket med poengterer: Det er lov til å ha en god keeper.

– De har investert tungt i begge ender av banen for å dra nytte av det. De har en keeper som redder mer enn de fleste over tid, og en spiss som scorer mange mål basert på antall sjanser, sier Aftenposte­ns fotballeks­pert Lars Tjaernås.

De siste årene er en ny statistikk blitt populaer: «expected goals». Det er en metode som forsøker å analysere hvor mange mål lagene burde ha scoret ut fra sjansene de har hatt.

Det er strid om hvor presis denne metoden er, men den kan gi en pekepinn på om et lag har hatt stang inn eller stang ut. Ifølge statistikk­siden Understat ville Manchester United blitt nummer seks med denne metoden.

– De underligge­nde tallene tydet ikke på at United ville komme naermere City denne sesongen, sier tidligere Premier League-keeper Erik Thorstvedt.

Tjaernås mener imidlertid at Manchester Uniteds uttelling mer er et uttrykk for «styrke der kamper avgjøres enn at svakheter kamufleres».

Mot Brighton sist helg var ikke De Gea like ustoppelig. Tre av tre avslutning­er på mål ble mål.

" Kan man vinne Premier League med Mourinho-fotball?

Mourinho har åpenbart vaert misfornøyd med kvaliteten på lagets forsvarssp­illere, men Manchester United har likevel sluppet inn nest faerrest mål i ligaen de to siste sesongene (29 og 28).

Begge sesongene er det også laget som har flest kamper uten baklengsmå­l.

Å sette opp defensivt solide lag har vaert Mourinhos styrke gjennom hele trenerkarr­ieren. De siste årene har imidlertid stadig flere stilt spørsmål ved portugiser­ens evne til å skape offensiv samhandlin­g.

– Mourinhos styrke har vaert å manipulere kamper i sin retning, men jeg lurer på om det lenger er nok til å vinne ligaen. Jeg tror ikke den filosofien gir nok poeng når du konkurrere­r mot ekstraordi­naere lag, sier Thorstvedt.

Han sikter til Manchester City og Liverpool. Begge har trenere som er opptatt av høyt press og angrepsfot­ball. Og i fjor satte førstnevnt­e en ekstrem standard:

City har startet forrykende også denne sesongen, men det betyr ikke nødvendigv­is at dette er den nye normalen de neste årene.

Chelsea under Mourinho, Chelsea under Antonio Conte, Leicester og Atlético Madrid er eksempler på klubber som har vunnet de store ligaene de seneste årene med en mer defensiv tilnaermin­g.

– Manchester Uniteds spillestil skiller seg ut fra de andre topplagene nå. Men det blir helt feil å avskrive Mourinho, mener Myhre.

Tjaernås mener at stempelet Mourinho

Manchester United-manager José Mourinho splitter fotballver­denen mer enn noen gang.

har fått, blir for enkelt, og at han viste frem andre sider i enkeltkamp­er forrige sesong.

Han anbefaler likevel justeringe­r og foreslår at laget «tar større risiko når de leder mot antatt svakere lag».

– Og de må bli dyktigere i etablert angrep mot lag som ligger dypt. Der mener jeg mye av løsninger ligger i å rotere litt mindre for å skape bedre offensive relasjoner, sier Tjaernås.

3 Hvor er klubben nå sammenlign­et med før Mourinho kom?

– Vi må ikke glemme hvor klubben lå da han tok over. Den lå sportslig i grøften, sier Lars Morten Olsen, mangeårig redaktør i medlemsbla­det til Manchester Uniteds skandinavi­ske supporterk­lubb.

Da Alex Ferguson trakk seg tilbake fra managersto­len i 2013, var det som fersk seriemeste­r. Så falt klubben som en stein.

– Mourinho ble hentet for å stabiliser­e klubben og gi dem et løft. Og de har gjort fremskritt. Om det er godt nok for verdens største klubb, er et annet spørsmål, sier Thorstvedt.

Olsen understrek­er at han ofte skulle ønske at fotballen var mer underholde­nde, men at han har tro på at det kommer når resultaten­e snur.

– Se på en spiller som Alexis Sánchez. Han har så mye mer å gå på enn det han har vist til nå, sier han.

– Det er lettere å slippe unna med manglende resultater om du har tilnaermin­gen til mange av de andre toppmanage­rne. Mourinho har alltid hatt et pragmatisk forhold til underholdn­ing, men har vunnet ekstremt mye. Spillestil­kritikken dukker ikke opp før det går dårlig, påpeker Myhre.

4 Har ledelsen støttet ham godt nok?

Siden Mourinho kom til klubben har han brukt naermere 4 milliarder kroner på spillerkjø­p, ifølge The Guardian. I tillegg kommer økning i lønnsutgif­ter.

Derfor mente mange at Mourinhos klaging over manglende spillerkjø­p denne sommeren var merkelig. Likevel: Pep Guardiolas City har brukt enda mer penger enn Mourinho, og Jürgen Klopps Liverpool var forrige vindus mest aktive aktør.

United-sjef Ed Woodward satte ned foten for flere av Mourinhos overgangsø­nsker. At det skjedde bare noen måneder etter at manageren fikk forlenget kontrakten til 2020, får Petter Myhre til å stusse.

Han mener at ledelsen «visste akkurat hva de fikk da de ansatte ham».

– Det er litt motstriden­de. Man vet at når Mourinho forlenger, kommer han til å be om forsterkni­nger. Det skurrer hos meg, sier Myhre.

Ifølge engelske medier handlet Woodwards motvilje om at han mente at de aktuelle spillerne var dyre, kortsiktig­e løsninger.

Et annet poeng som trekkes frem, er at Mourinhos midtstoppe­rjakt kommer til tross for at han selv har hentet to av lagets spillere i den posisjonen: Victor Lindelöf og Eric Bailly.

Mourinhos offentlig uttalte frustrasjo­n har fått flere til å spørre seg om det igjen er i ferd med å bli trøbbel i Mourinhos tredje sesong, slik det ble to ganger i Chelsea og i Real Madrid.

– Som i Mourinhos siste tid i Chelsea så vi eksempler på kroppssprå­k som vitner om spillere som ikke tror på manageren, skrev tidligere landslagsk­aptein Brede Hangeland etter Brighton-tapet i et blogginnle­gg for TV 2, der han konkludert­e med at manageren «er i ferd med å miste det».

5 Hvor dypt stikker klubbens problemer?

Etter 26 år var det slutt for Ferguson-imperiet. Samtidig trakk den mangeårige direktøren David Gill seg.

– Klubben var gjennomsyr­et av Fergusons tankegang og filosofi. At det ville bli en nedtur etter han, lå i kortene. Men utfordring­ene etter at han ga seg, stikker dypere enn managerne, mener Myhre.

Engelske medier rapportere­r at Manchester United leter etter en sportsdire­ktør. En som kan styre klubbens langsiktig­e retning.

Men er det forenlig med en Mourinho som liker å ha kontroll?

– Det vil vaere et godt grep, men organiseri­ngen blir avgjørende. De kan ikke ansette en som er helt på tvers av det Mourinho tenker hvis de mener at Mourinho er han som skal bringe dem til toppen, fastslår Myhre.

Eksperten mener at dette er en «vaere, eller ikke vaere»-sesong for Mourinho, men at det blir vanskelig å konkludere før rundt juletider.

Utfallet av mandagens kamp mot Tottenham vil imidlertid diktere stemningen den naermeste tiden.

Inntil videre kaster Ferguson fortsatt lange skygger over Old Trafford.

– Som Sir Alex sa en gang, handler det ikke om måten du taper på, men om måten du respondere­r på, sier Lars Morten Olsen.

 ??  ?? Manchester United-manager José Mourinho
Manchester United-manager José Mourinho
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS GEBERT/REUTERS ?? José Mourinho er under press før Manchester Uniteds møte med Tottenham i morgen kveld.
FOTO: ANDREAS GEBERT/REUTERS José Mourinho er under press før Manchester Uniteds møte med Tottenham i morgen kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway