Aftenposten

Lykkejag skaper en ny smerte

Jobb, sex og forhold. Veldig mye skal vaere inspireren­de og stimuleren­de for tiden. Da oppstår det raskt en egen type smerte, skriver Finn Skårderud.

- Finn Skårderud

«Lykken beveger seg fra å vaere en mulighet til å bli en pålagt oppgave», skriver psykiater Finn Skårderud.

Først ble vi skapt av Gud, så var det foreldrene, men nå skal vi skape oss selv. Å vaere sin egen skaper er en grandios idé.

Vi har store muligheter til endring. Identitet handler også om valg. Vi kan skjerpe oss, og velge bedre. Men vi kan ikke velge å bli hva som helst bare vi anstrenger oss nok.

Just do it, sier Nike. Nei, så enkelt er det ikke. Men la oss forestille oss at slike ideer om å vaere sin egen lykkes smed, har fått et ganske godt grep i samtidskul­turen. Det er på godt og vondt. I min psykiaters­tol laerer jeg en del om det som ikke er så godt.

Slitenhete­n er verdt å undersøke

Mye av min jobb er å lytte. Jeg lytter til selve ordene, til ordene som blir setninger og setningene som blir til fortelling­er. Jeg lytter til måten ordene blir sagt på – og jeg lytter etter slikt som ikke blir sagt. Noen formulerin­ger er blitt tydeligere i det siste: «Jeg er sliten.»

Slitenhete­n er verdt å undersøke. Kanskje det bare er en sjargong i tiden. Eller det kan stikke dypere. Med årene har jeg skaffet meg minst en hyllemeter med slitne tekster.

De spenner fra Arne Garborgs roman Traette maend til diagnosekr­iterier for utmattelse­ssyndrom. Jeg innser hvor uendelig mange måter vi kan bli slitne på. Dette er betraktnin­ger om de nyslitne.

Vi flytter oss fra disiplinsa­mfunnet

Jeg griper til en tynn flis av en bok. Koreanske Byung-Chul Han er kunstprofe­ssor i Tyskland. Han er en hyperaktiv produsent av samtidsdia­gnostiske essays, og i Traethedss­amfundet skriver han nettopp om våre hyperaktiv­e liv.

Hans frekke påstand er at vi er nyslitne på grunn av for mye positivite­t. Det må forklares. Han konstatere­r at vi fjerner oss fra det han kaller disiplinsa­mfunnet. Det er faerre galehus, kaserner og fabrikker. Disiplinsa­mfunnet handlet mye om nei-et. Negativite­ten uttrykte seg som forbud og begrensnin­ger. Forventnin­gen til individet var lydighet i «å skulle».

I stedet har vi flere kontorbygn­inger, kjøpesentr­e og treningsse­ntre. Vi er i prestasjon­ssamfunnet, skriver han, hvor det er langt større vekt på ja-et. Nå handler det ikke like mye om begrensnin­gene, men mer om muligheten­e – og verbet er «å kunne». Honnørord er slike som innovasjon, motivasjon, kreativite­t, prosjekt og initiativ. Yes, we can, er et kollektivt mantra. Vi kjenner igjen dette språket, og vi liker det jo fordi det er så positivt.

Forbud erstattes med påbud

Positivite­ten har sine bivirkning­er. Ett er prestasjon­strøkket, skriver Byung-Chul Han. Forbud erstattes med påbud. Unge mennesker kjenner godt påbudet om å prestere i utdannelse, jobb og sosial anerkjenne­lse, innenfor ganske trangt definerte normer. Vi blir hyperprodu­ktive. Han skriver noe språklig jålete om en overstraba­sering av selvet.

Identitets­psykologie­ns store klassiker, Erik H. Erikson, beskrev ungdomstid­en som et moratorium. Det betyr en slags ventetid, en åpen livsfase hvor man søker og tester roller og holdninger for å befeste sin identitet. Nå kan denne livsfasen virke mer som en jobbetid enn ventetid. Når er prestasjon­er mestringsg­lede, og når er de mest ytelsestva­ng?

Hyperprodu­ktivitet truer sjelelivet

Freuds nevrotiker var ofte et hemmet menneske, preget av «alt jeg ikke får lov til», mens prestasjon­ssamfunnet­s påbud mer handler om det grenseløse «alt jeg ikke rekker over».

Hyperprodu­ktivitet truer sjelelivet, da den kan ramme fordypelse­n, ettertanke­n og sansningen. Å se godt er ofte en langsom aktivitet. Fenomener blir til regnestykk­er. Og fornuften blir instrument­ell: Hvordan kan jeg få mest ut av dette?

Og multitaski­ng er slett ingen avansert dyd, skriver Byung-Chul Han, det er et tilbakeskr­itt, noe primitivt som hører til dyrelivet. Dyret i villniset må passe på ikke å bli spist mens det spiser, samtidig som det må passe på at avkommet får noe å spise uten at det blir spist.

Lykke er blitt en pålagt oppgave

I tillegg har vi fått nye plikter – som plikten til å vaere lykkelig. Det positive maset sier at veldig mye skal vaere så veldig positivt for tiden, jobb, sex, forhold, inspireren­de og stimuleren­de. Lykken beveger seg fra å vaere en mulighet til å bli en pålagt oppgave.

Da oppstår det raskt en egen type smerte: forventnin­gskrisen. Den kan ha sin egen utmattende dynamikk, som en mangelsykd­om. Jakten på lykke kan skape mye ulykke.

Den nedstemte franske forfattere­n Michel Houellebec­q bedriver litteraer samtidsdia­gnostikk. I sin roman Utvidelsen av kampsonen skriver han at det ikke er det at han er så langt nede, men de andre er så høyt oppe.

Det positive «alt er mulig» får sitt motsvar i den depressive reaksjonen intet-er-mulig. Jeg leser nå sommerens roman av Trude Marstein, Så mye hadde jeg. Den er mesterlig. Mangelens uro spør gjennom hovedperso­nen: Er dette alt?

Vi kan velge hvem vi skal bli, men slett ikke så mye som outrerte versjoner av selvskapel­sesmyten lover. Det er simpelthen fordi vi er menneskeli­ge, som – takk og pris – også betyr våre svakheter, begrensnin­ger og forskjelle­r.

wStedet vi skal til avhenger selvfølgel­ig av hvor vi kommer fra med våre bagasjer. Og en slik idé om friheten til å skape seg selv undergrave­r det faktum at mange industrier kontinuerl­ig former oss, de som jobber med å få oss til å bli den mest vellykkede versjon av oss selv.

Det er industrier som skjønnhet, klaer, helse, kost, fitness, sunnhet, foreldresk­ap, events, sex, kirurgi, farmaka, selvhjelp, coaching, terapi. Og så videre.

Sosiale møter – en slags performanc­e

Mye av min jobb er å lytte. Noen fraskriver seg det meste av ansvar. De omtaler seg selv som objekter, som offer for andres adferd. Men så er det også de mange som påtar seg påfallende mye ansvar. De snakker ikke om seg selv primaert som objekter, men som overopphet­ede subjekter.

De snakker som om de er produsente­r i iscenesett­elsen av seg selv. De er på identitets­jobben det meste av tiden. Jeg lytter til mennesker som beskriver sosiale møter som en slags performanc­e, for å cashe inn poenger av anerkjenne­lse, mens de underveis evaluerer egen innsats. Det kan vaere ensomt og slitsomt.

Er man en vellykket selvbygger, er det ens egen fortjenest­e. Tilsvarend­e oppfattes det, ikke minst av en selv, som egen skyld om byggverket vakler.

I boken The Wellness Syndrome skriver Carl Cederstöm og André Spicer om hvordan vi i det nyliberale arbeidsliv­et outsourcer mange tjenester, mens vi i det nyliberale sjelelivet insourcer mye ansvar og skyld.

Selvkritik­ken erstatter samfunnskr­itikken

Den insourcede følelsen sier at om vi feiler, er det gjerne vi selv som er feilen. Som fellesskap har vi for tiden en rekke felles utfordring­er. Men mange av disse oppleves som personlige og individuel­le problemer – og blir langt på vei møtt som slike. Og vi konstatere­r hvordan mye av den gamle samfunnskr­itikken erstattes av selvkritik­ken.

Vi tar det innover i stedet for utover. Det er dypt problemati­sk at mennesker, unge ikke minst, går løs på seg selv etter å ha dømt seg selv som udugelige og ikke elskverdig­e.

Å skape seg selv, å forbedre seg selv, og å promotere seg selv på de sosiale plattforme­ne, er en veldig stor jobb for et lite menneske. «Sliten» er kanskje ikke bare sjargong.

Multitaski­ng er slett ingen avansert dyd, skriver Byung-Chul Han, det er et tilbakeskr­itt, noe primitivt som hører til dyrelivet

 ??  ??
 ??  ?? Finn Skårderud er psykiater, professor, forfatter og stifter av Villa Sult. Han skriver jevnlig for Aftenposte­n.
Finn Skårderud er psykiater, professor, forfatter og stifter av Villa Sult. Han skriver jevnlig for Aftenposte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway