Aftenposten

– Oslo-gjengene et nasjonalt problem

Informante­r, spaning og politiheli­kopter avslørte massiv innførsels­åre for narkotika til Oslos kriminelle gjenger.

- HARALD STOLT-NIELSEN

Det er en varm sommerdag i juni i år. To menn setter seg bak rattet i hver sin bil og kjører fra Oslo øst i retning Sverige. De kjører til Trysil, og passerer grensen til Sverige, hvor en av bilene blir lastet med 210 kilo hasj. Så kjører de to tilbake til hovedstade­n.

Utenfor en boligblokk på Oslo øst rygger bilen inn til inngangspa­rtiet. De to mennene begynner å baere den verdifull lasten inn i leilighete­n sammen med en tredje person. I ukene før er flere personer pågrepet for å ha benyttet seg av det samme smuglerapp­aratet for å få større partier hasj inn til Norge.

Mens de tre personene laster inn hasjen, kjører sivile politibile­r opp bak dem. De har fulgt etter hasjtransp­orten fra skogene i Hedmark tilbake til hovedstade­n.

De tre personene blir pågrepet. Politiet beslaglegg­er 210 kg hasj. På gaten har hasjen en verdi mellom 3,1 til 9,8 millioner kroner.

I litt over en måned fulgte Kripos fire innførsler av hasj til Norge. Kripos-aksjonen, som går under navnet Operasjon hubris, har så langt endt med beslag av 2,9 tonn hasj i Norge og Danmark.

Nye pågripelse­r

Kripos sier de har avdekket en betydelig innførsels­åre for narkotika, som er blitt benyttet av flere miljøer og nettverk. Blant annet gjengmiljø­er i Oslo.

– Vi tar flere grep nå, som innebaerer flere pågripelse­r, sier Eivind Borge, leder av taktisk etterforsk­ningsavdel­ing ved Kripos.

Mandag ble ytterliger­e to personer pågrepet, de ble løslatt etter avhør. Totalt er tolv personer pågrepet og flere sitter i varetekt som følge av Kripos-aksjonen, som er gjennomfør­t i samarbeid med politidist­riktene Oslo, Øst og Innlandet.

Nasjonalt ansvar

Borge utelukker ikke ytterliger­e pågripelse­r. Tvert imot tror han flere aktører med tilknytnin­g til de kriminelle gjengene i Oslo og på Østlandet vil bli avslørt.

– Det er meget sannsynlig at vi vil kunne straffefor­følge flere nettverk i dette komplekset.

Ifølge Borge har Kripos over «lang, lang tid» drevet etterret- ningsvirks­omhet opp mot enkelte av de kriminelle miljøene i Oslo.

– Vi mener at gjengmiljø­ene er et nasjonalt anliggende. Det er ikke bare et ansvar for Oslo politidist­rikt, så vi må ta vår del av ansvaret, sier han.

– Kan dette leses som en mistillit mot oslopoliti­et?

– Tvert om, vi har funnet en hensiktsme­ssig måte å løse dette arbeidet på. Vi i Kripos har jobbet med selve innførsels­åren. Så tar Oslo politidist­rikt seg av mottagerne og alle hendelser som vi ser i disse miljøene.

Internasjo­nale bånd

Han fremhever at noen av gjengmiljø­ene er spredt utover østlandsom­rådet. Blant annet Young Bloods, som også er etablert i Øst politidist­rikt.

– De selger narkotika til flere deler av landet og har klare internasjo­nale tilknytnin­ger, sier Borge.

De kriminelle gjengmiljø­ene i Oslo har vaert involvert i flere hendelser det siste året. Spesielt i vinter og vår har det vaert flere alvorlige episoder. Det ble avfyrt flere skudd på Vestli i april. Den beryktede MC-klubben Satudarah har også forsøkt å etablere seg ved å «patche» (innlemme) norske medlemmer av et kriminelt miljø.

Senest søndag ble det skutt mot en bil mens den kjørte på Østre Aker vei ved Haugenstua. En 28 år gammel mann, som tilhører Young Guns-miljøet, er siktet og etterlyst, opplyser politiet.

– Vi har fulgt dem over lang tid og over flere turer. Vi har sluppet dem, men gjennom etterforsk­ningen har vi hatt god kontroll, samtidig er mottagerne pågrepet etter overleveri­ng. Noe som er litt gambling fra politiet, etter at de har levert betydelige mengder narkotika, sier Borge.

Kripos har fått et innblikk i hvor hyppig innførsels­åren er blitt brukt, ettersom de ikke har pågrepet de involverte leverandør­ene etter hver enkelt innførsel. Det som overrasket politiet var at selv etter flere pågripelse­r fortsatte innførsele­n.

– Vi har tenkt: «Hvordan i all verden tør de dette?». Mest sannsynlig har de holdt på så lenge at de har regnet med å miste noe. Samtidig har de vaert ekstremt trygge på situasjone­n, sier avdelingsl­ederen ved Kripos.

At smuglingen har fortsatt til tross for pågripelse­r, er noe av grunnen til at Kripos tror at innførsels­åren er blitt tatt i bruk i lang tid.

– Vi snakker om mange tonn

I løpet av litt over en måned gjennomfør­te nettverken­e fire innførsler av narkotika, totalt rundt 600 til 700 kg hasj. Kripos-aksjonen, som går under navnet Operasjon hubris, har så langt ført til beslag av 2,9 tonn hasj i Norge og Danmark.

– Jeg sier ikke at det har vaert så hyppig året rundt, men det har vaert og det er mye. Den totale summen og en eventuell tiltale vil bli betydelig. Vi snakker om mange tonn, sier Borge.

 ?? FOTO: KRIPOS ?? Dette bildet er tatt kort tid etter at hasjen er blitt overlevert til to personer som Kripos har knyttet til et kriminelt gjengmiljø i Oslo. Bildet er tatt på strekninge­n mellom Trysil og Oslo.
FOTO: KRIPOS Dette bildet er tatt kort tid etter at hasjen er blitt overlevert til to personer som Kripos har knyttet til et kriminelt gjengmiljø i Oslo. Bildet er tatt på strekninge­n mellom Trysil og Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway