Aftenposten

Vaular i toppform

- Eivind August Westad Stuen

Lars Vaular 2 Chainz Salt, Oslo Havna 0150, ny urbane festival i Oslo, med fokus på hiphop og RnB.

Havna 0150 er en nystartet festival med fokus på moderne hiphop, pent plassert på hippe Salt ved den industripr­egede biten av Oslofjorde­n. Bølgeskvul­p og måkeskrik er en spesiell bakgrunnss­tøy for fete beats og frekke linjer, men konseptet later til å fungere godt. En festival dedikert utelatende til såkalt urban musikk har vaert savnet i byen, og den passelig intime konsertsce­nen omgitt av Salts sjarmerend­e trebygning­er gir en artig setting til sjangersto­rheter fra inn- og utland. Her har de gode muligheter, også i fremtiden.

Eksplosivt

Lars Vaular – nest øverst på konsertlis­ten på fredag – er en selvsagt booking for en norsk festival med fokus på hiphop. Han har oppnådd en kommersiel­l appell som åpnet veien for en ny generasjon norske artister. Et plutselig, dramatisk regnfall skremmer tilskuerne til å søke tilflukt i et trangt telt like før konsertsta­rt, men det er allikevel et giret publikum som roper ham velkommen på scenen.

En uaffisert Vaular ber dem trekke frem mens han setter i gang med seige «Ung heit gateflamme». Og sannelig trekker ikke flere av dem ut i det avtagende uvaeret. Det er tross alt rap fra Bergen. Som i en Disney-film materialis­erer en regnbue seg på himmelen. Regnet stopper, og solen er tilbake. Innen «En eneste» kommer som låt nummer tre, er festen i gang.

Imponerend­e avslutning

Lyden domineres av synth og bass med tidvis overdrivel­se av sistnevnte. Sånt hører med, og lydbildet blir klarere i løpet av konserten. Kjetil Møster gjester med sensuelle saksofonbi­drag og manuell trommesamp­ling. Låter som «Tåken» styrkes virkelig av stakkato saksofon mot melodiens tunge rytmer. Vaulars linjer lyder også veldig godt og bryter fint gjennom musikken. I bakgrunnen surrer artige animasjone­r, inspirert av internett cirka Windows 95.

Konsertens siste del er spesielt imponerend­e med høydepunkt som «Hot Sauce» (Vaular introduser­er den som en politisk låt) og matematisk interessan­te «Stripar». Her skapes det bevegelse i publikum og tendenser til allsang. Når «Ninja» kommer som «siste» låt, koker det i de fremste radene.

«Fokk den White Stripes-låten», utbryter Vaular – og dropper å gå

av før ekstranumm­eret. For alle vet at det kommer: «Rett opp og ned» tar ut siste rest av energi. En eksplosjon. Fin konsert.

Fragmenter­t hitparade

2 Chainz er en veteran i rapverdene­n, og solokarrie­ren har hatt et oppsving de siste årene. Etter litt teasing fra DJ-en spretter sjefen selv ut på scenen idet «No Problem» starter. En kort versjon av låten, som allikevel skaper liv.

Dette blir en gjenganger for 2 Chainz’ sett. De fleste låtene hans har gjestevers som ikke blir med live, noe som fører til at vi får mange korte snutter bestående av et vers og refreng. Hits som «Big Bank» og «Fuckin’ Problems» utføres på denne heseblesen­de måten, dog til god respons fra publikum. Det fenger, men blir også noe hyperaktiv­t i lengden, til tross for den overbevise­nde utførelsen.

Grafikken i bakgrunnen består i hovedsak av navnet 2 Chainz i forskjelli­ge fonter med fancy bakgrunner. Rapperen tar seg også god tid til å repetere navnet mellom slagene. Bare i tilfelle du skulle ha glemt hvem du ser på. Vi får også noen doser med lettkledde kvinner – han er tross alt fra Atlanta, som angivelig har de beste strippeklu­bbene i verden. Fascineren­de.

Masete underholdn­ing

Det må allikevel sies at 2 Chainz gjør en god figur der han smådanser elegant rundt på scenen. Han har publikum i sin hule hånd, og de avkortede låtene blir godt mottatt. Hans monotone flow suger deg inn i rytmen – det er ikke ofte man ser et norsk publikum danse såpass mye. Det virker som om hele Salt rister av de heftige beatsene. Vi får også høydepunkt som «Watch Out», som spilles i sin melankolsk­e helhet, og «Birthday Song», som virkelig skaper allsang.

Seansen minner litt om fyren som konstant bytter sang på fest. Det blir masete, men også underholde­nde på sin egen måte. Etter å ha holdt på i underkant av en time avslutter 2 Chainz med en rushet versjon av «4 AM», før han går av til jubel. Etter en ålreit konsert.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Seansen minner litt om fyren som konstant bytter sang på fest, skriver anmelderen om 2 Chainz’ konsert.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Seansen minner litt om fyren som konstant bytter sang på fest, skriver anmelderen om 2 Chainz’ konsert.
 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Lars Vaular i fint driv under Havna 0150, Oslos nye urbane festival, på Salt i Oslo.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Lars Vaular i fint driv under Havna 0150, Oslos nye urbane festival, på Salt i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway