Aftenposten

Trump er moralsk konkurs

-

Det går knapt en dag uten at USAs president Donald Trump tas i en løgn, kommer med et barnslig angrep på en institusjo­n, en gruppe eller en politisk motstander, eller spolerer et viktig møte.

De siste dagene er hans tidligere kampanjele­der dømt for diverse lovbrudd, mens hans advokat gjennom mange år har innrømmet andre.

Flere i den naermeste kretsen er tatt for lovbrudd, for å ha løyet overfor føderale etterforsk­ere, for misbruk av makt eller offentlige penger i fremtreden­de stillinger.

Bak lurer etterforsk­ningen av Russlands forsøk på å påvirke utfallet av 2016-valget til Trumps fordel, og hva presidente­n eventuelt visste om det.

Juridisk er mye fortsatt uklart, men moralsk er Trump-regimet et konkursbo.

Mannen som skulle «drenere sumpen» i Washington D.C. er midtpunkte­t i en verre sump enn den føderale hovedstade­n har sett før.

Partiet til mannen som skulle «Make America Great Again», vil nå prøve å vinne høstens mellomvalg til Kongressen for å hindre at det blir riksrettss­ak mot ham. Det republikan­ske partiets tafatte omdannelse av seg selv til en støttegrup­pe for Trump er et problem i seg selv.

Opprøret består

Man skulle tro at velgerne for lengst ville betakke seg, men slik er det ikke. Det er ventet at demokraten­e gjør det godt i valgene til Senatet og Representa­ntenes hus nå i november, men det er ikke gitt at de vinner flertall i noen av kamrene.

Fortsatt viser målinger at rundt 42 prosent støtter Trump. 53 prosent er mot ham, men det betyr ikke at Trump nødvendigv­is ville ha tapt et presidentv­alg i dag. Avgjørende er å mobilisere best i statene der valget avgjøres. Hillary Clinton fikk flest stemmer i 2016, men Trump slo henne der det gjaldt som mest.

Årsaken til at mange støtter en president som er en moralsk katastrofe, kanskje også en kriminell, er politisk. Opprøret blant lite privileger­te hvite, saerlig i såkalte rustbeltes­tater, har ikke lagt seg. Mange ser fortsatt på Trump som sin mann, som en rambukk de har kjørt inn i gamle, forhatte eliter.

Avgang mer sannsynlig

I tillegg kommer en dyp polariseri­ng som har utviklet seg gjennom mange år, og som gjør det nesten umulig for store velgergrup­per å stemme på noe annet enn sitt eget parti.

Dessuten går det bra for USA i dag på viktige indikatore­r, uansett hvor stor del av aeren Trump har krav på. Arbeidsløs­heten er lav, den økonomiske veksten høy.

Trolig må det flere avsløringe­r til før Donald Trump presses ut av Det hvite hus, men de siste dagenes hendelser har gjort det mer sannsynlig at han ikke sitter perioden ut.

Man skulle tro at velgerne for lengst ville betakke seg, men slik er det ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway