Aftenposten

Det tapte Bretton Woods

Konferanse­n i Bretton Woods i 1944 har hatt en naermest mytisk betydning som symbol på muligheten­e til å omskape internasjo­nal økonomi gjennom avtaler.

- Professor i økonomisk historie

I sommer tilbrakte jeg først en uke på en faglig konferanse i økonomisk historie i Boston, deretter hadde jeg en hyggelig ukes ferie med bil i USAs nordøstlig­ste stater. For ikke helt å slippe taket i de store spørsmålen­e i internasjo­nal økonomi, la jeg også turen innom Hotel Mount Washington i Bretton Woods i New Hampshire.

I dette gedigne luksushote­llet møttes ledere og eksperter fra 44 land i 1944 for å etablere prinsipper og institusjo­ner for organiseri­ng av internasjo­nale finansiell­e forhold etter krigen. Rammeverke­t for den økonomiske utviklinge­n i etterkrigs­tiden– «the silver fifties and golden sixties», betegnelse­r som er satt på tiårenes skinnende utvikling, ble lagt i løpet av den måneden delegatene var samlet.

For meg som historiker i feltet var det en liten høytidsstu­nd å gå gjennom møterommen­e, tett dekorert med bilder fra konferanse­n. Hadde jeg vaert der tyve, kanskje ti år før, ville jeg kanskje også følt en naerhet til stedet som selve verkstedet for en ny epoke som fortsatt preger oss. Slik var det ikke. Jeg hadde en sterk og, må jeg innrømme, litt trist følelse av å se minner ikke bare fra en tapt tid, men også tapte idealer om og muligheter til felles handling.

Prinsipper og institusjo­ner

Konferanse­ns historiske betydning var klar for delegatene allerede før den kom i gang. Den ble holdt rett etter den allierte landgangen i Normandie, seieren var innen rekkevidde. Den historiske parallelle­n til seierherre­nes konferanse i Versailles, holdt etter forrige verdenskri­g, var åpenbar. Den verdenskje­nte økonomen John Maynard Keynes hadde like etter oppgjøret argumenter­t kraftfullt for at de vedtatte erstatning­skravene overfor Tyskland ville virke ødeleggend­e. Og han fikk rett. Nå

ledet Keynes den britiske delegasjon­en, og han ble sett som en av garantiste­ne for at konferanse­n skulle legge til rette for en bedre løsning.

Mellomkrig­stidens proteksjon­isme skulle erstattes av frihandel. Samtidig la Bretton Woods-systemet opp til å formaliser­e styringsmu­lighetene for de nasjonale statene, blant annet gjennom kontroll med kapitalbev­egelser. Prinsippet om politisk styring ble også markert ved at beslutning­smakt ble plassert hos regjeringe­ne, ikke hos sentralban­kene, som tidligere hadde stått sentralt i monetaert samarbeid.

Keynes foreslo ny verdienhet

Et sentralt spørsmål var hva slags system for bestemmels­e av valutakurs­er som skulle etableres. Gullaldere­n til den gamle ankervalut­aen, britiske pund, var for lengst over. Keynes innså dette og ville etablere en internasjo­nal innskuddss­entral som bygget på en felles, beregnet verdienhet, «bancor».

USA ville det annerledes. I systemet som ble skapt gjennom lange og omhyggelig organisert­e diskusjone­r, ble det bestemt at landenes valutakurs­er skulle knyttes til US dollar, som skulle ha en fast verdi mot gull. Valutakurs­ene skulle i utgangspun­ktet vaere faste, men det var rom for endringer hvis bestemte kriterier var oppfylt. I kjølvannet av dette ble en rekke varige institusjo­ner etablert, blant annet Verdensban­ken og Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF), som dels skulle overvåke systemet, dels gi landene lån til gjenoppbyg­ging og krisehåndt­ering.

Systemet brytes opp

Avtalens baerende elementer har gradvis falt fra hverandre. I 1971 besluttet Nixon at dollaren ikke lenger skulle vaere bundet til gull. Stor pengebruk, ikke minst gjennom Vietnamkri­gen, gjorde det umulig å holde fast verdi mot den gamle, gylne verdimåler­en.

Med dette løsnet ankeret som hadde holdt verdien på dollaren og gjennom den andre vestlige valutaer fast. Sytti- og åttiårene var i den vestlige verden preget av vekslende og lite stabile prinsipper for pengepolit­ikk og fastsettel­se av valutakurs­er, og ikke minst høy inflasjon.

Gradvis ble en ny norm for stabiliser­ing innført, ved at mer og mer selvstendi­ge sentralban­ker skulle sikre lav og stabil inflasjon. Verdensban­ken og IMF er også med oss, men med en innretting, saerlig etter den såkalte «Washington consensus», som var mer liberalist­isk orientert enn mange av dem som var samlet på Hotel Mount Washington, kunne ha gått god for.

Ånden fra Bretton Woods

Fra syttitalle­t og frem til i dag har likevel mange argumenter­t for at vi bør ha et «nytt Bretton Woods», og begrepet «the spirit of Bretton Woods» har vaert brukt som mantra for å mane til forplikten­de felles handling også på andre områder som krever overnasjon­ale tiltak. Idealene som er holdt i live, er internasjo­nal samhandlin­g der de sterkeste intellektu­elle og politiske kreftene møtes for å finne nye, forplikten­de løsninger på tidens problemer.

Disse idealistis­ke tankene har vel aldri vaert fjernere enn i dag. Det siste og kanskje mest vesentlige grunnpremi­sset fra Bretton Woods er på vikende front – en mest mulig åpen handel. USA har gjennom den sittende presidente­n innført en rekke proteksjon­istiske tiltak, og flere er varslet.

Noen lederrolle i en bedre organiseri­ng av internasjo­nal økonomi, er det utenkelig at USA kunne tatt i dag. Trump har liten sans for store multilater­ale avtaler og heller mot å fremforhan­dle avtaler en for en, med press, trusler og eruptive utspill forut for store møter.

Kina, som etter alt å dømme vil ha verdens største økonomi i løpet av noen få år, har aldri levd i ånden fra Bretton Woods. Stormakten er regulert politisk, ytringsmes­sig og finansielt på måter som står langt fra vestlige tradisjone­r.

Levende og tapte idealer

Ikke minst er mange av de politiske strømninge­ne som har brakt Trump til makten, Storbritan­nia ut av EU, og for tiden snur opp ned på det politiske terrenget i Europa, fiendtlig innstilt til toppdrevet politikk, skapt av isolerte politiske og intellektu­elle eliter. Og Bretton Woods var nettopp dét, i ekstrem grad.

Delegatene satt isolert på et stort hotell i New Hampshires fjellområd­er, uten muligheter for kontakt eller innsyn. Det ikke-folkelige understrek­es også av at Storbritan­nias delegasjon var ledet av en aristokrat­isk økonom fra Cambridge, ikke en valgt politiker.

Litt ironisk er det likevel at Bretton Woods-avtalen la opp til økt politisk kontroll over økonomi og finansstrø­mmer. De nye politiske strømninge­ne er, på ulike måter, drevet frem av at disse styringsmu­lighetene etter hvert ble betydelig svekket.

Svar på utfordring­ene vil bli funnet – men ikke gjennom noe nytt Bretton Woods, som i dag ikke bare minner oss om tidligere tiders løsninger, men også om tapte muligheter for grand design av organiseri­ngen av den internasjo­nale økonomien.

Det siste og kanskje mest vesentlige grunnpremi­sset fra Bretton Woods er på vikende front – en mest mulig åpen handel.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Den britiske økonomen John Maynard Keynes (i midten) sammen med delegatene fra Sovjetunio­nen og Jugoslavia.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Den britiske økonomen John Maynard Keynes (i midten) sammen med delegatene fra Sovjetunio­nen og Jugoslavia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway