Aftenposten

Ikke bagatellis­er allergi!

- Anne Elisabeth Eriksrud generalsek­retaer i NAAF

for.

I forbindels­e med skolestart er debatten rundt generelle forbud mot diverse allergener i barnehager og skoler reist på nytt i mediene. Det fremstille­s gjerne som om fagmiljøet står på én side og foreldregr­upper på den andre. Som pasientorg­anisasjon vet vi at materien ikke er fullt så tabloid. Vi frykter at utfallet av denne fremstilli­ngen blir en slags stillingsk­rig der allergiker­e ikke lenger blir tatt på alvor, og at man velger å ignorere rutiner og/eller forbud som eksisterer av en grunn.

Anbefaling­ene er godt forankret

Mye av diskusjone­n bunner i medieoppsl­ag fra fagekspert­er som sier at generelle forbud mot diverse allergener i barnehage og skole frarådes, med mindre det er høyst nødvendig. Disse uttalelsen­e bygger på Helsedirek­toratets godt funderte anbefaling angående håndtering av nøtter i barnehage og skole. Et samlet fagmiljø står bak, inkludert Norges Astma- og Allergifor­bund (NAAF).

Hensikten med dokumentet er å ivareta barna og sikre at tiltakene som blir iverksatt i skole og barnehage, ikke bare er forsvarlig­e, men også hensiktsme­ssige. Dessuten tilpasset hvert enkelt barn etter utredning og på anbefaling fra spesialist. Ny kunnskap viser nemlig at et forbud ikke alltid er det beste tiltaket.

Kronikken «Når hele barnehager lever på diett», publisert i Aftenposte­n 21. august gir en god innføring i tematikken.

At generelle forbud i utgangspun­ktet frarådes, betyr ikke at allergi skal bagatellis­eres, ei heller tvert imot. Det betyr at skoler og barnehager må sikre at personalet har kunnskap om allergi og både kan forebygge og håndtere allergiske reaksjoner. Det betyr at de må ha svaert gode rutiner for håndtering av mat og spisesitua­sjoner og at de må gjøre nødvendige tiltak for at alle barn skal føle seg trygge.

Forbud kan vaere nødvendig

Vi skal ikke glemme at det finnes mange barn med alvorlig allergi. De skal med den største selvfølgel­ighet få den tilrettele­ggingen de har behov for. I noen tilfeller betyr det at et forbud faktisk kan vaere nødvendig. Dette er det opp til spesialist å bedømme. I de tilfellene forbud foreligger, skal det respektere­s og overholdes.

NAAF blir kontaktet av svaert mange fortvilte foreldre som opplever at teppet blir trukket bort under dem ved at forbud oppheves på dagen, uten dialog. Forbud kan, og skal, revurderes årlig, da enkelte vokser allergien av seg, men det skal i så fall foregå i samråd med foresatte, helsestasj­on/ skolehelse­tjeneste og spesialist.

Dersom forbud oppheves, er det viktig at det fases ut gradvis for å ivareta barnet. Å leve med alvorlig allergi kan for mange vaere svaert begrensend­e, det påvirker livsutfold­else og livskvalit­et. Det er viktig at andre rundt det allergiske barnet viser hensyn og tar det på alvor, selv om man ikke alltid forstår. Ikke bagatellis­er allergi.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway