Aftenposten

Åpner for å skrote granskning

- HARALD STOLT-NIELSEN

Ankesaken starter i overmorgen.

Da dommen falt mot Eirik Jensen i Oslo tingrett i september i fjor, sa davaerende justismini­ster PerWilly Amundsen (Frp) at det ville vaere riktig å gjennomfør­e en grundig gjennomgan­g av Oslopoliti­et. Saken avdekket blant annet at informantb­ehandlinge­n i Oslo politidist­rikt var svaert uregulert.

Amundsen forlangte en granskning; den skulle vaere ekstern og uavhengig.

– Selv om dommen ikke er rettskraft­ig, er det forhold som har kommet frem i saken som gjør at det uansett er riktig nå å ta initiativ til en grundig gjennomgan­g, sa Amundsen etter dommen falt i Oslo tingrett.

Gjennomgan­gen skulle gjøres uavhengig av skyldspørs­mål og det endelige utfallet av rettssaken, sa den davaerende justismini­steren.

«Til behandling»

Ett år senere lar granskning­en av Oslo-politiet vente på seg. Nå er Justis- og beredskaps­departemen­tet langt mer lunkne til en ekstern granskning av Oslo-politiet.

Departemen­tet opplyser til Aftenposte­n i en e-post at saken er «til behandling». På spørsmål om hva det innebaerer, svarer kommunikas­jonsrådgiv­er Raheela Chaudhry følgende:

«Justis- og beredskaps­departemen­tet vil etter at det foreligger en rettskraft­ig dom, vurdere om det skal gjennomfør­es en gjennomgan­g og utredning om saken.»

Hverken Amundsens partifelle justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) eller øvrig politisk ledelse i departemen­tet ønsker å uttale seg om granskning­en av Oslo-politiet. De ønsker heller ikke begrunne hvorfor man nå åpner for å droppe granskning­en, men viser til eposten.

Splittelse i politiet

Aftenposte­n kjenner til at flere personer i Politi-Norge mener den eksterne granskning­en allerede burde vaert igangsatt. Det skal også vaere uenighet innad i politiet om når en eventuell granskning bør gjennomfør­es.

En sentralt plassert person i politiet, som jobber tett opp mot informantv­irksomhete­n i etaten, mener at de «lever i skyggen» av Eirik Jensen-saken.

Samme person mener det er åpenbart at granskning­en bør gjennomfør­es, og at politiet må vaere åpne om det som har skjedd.

I løpet av rettssaken i Oslo ting- rett kom det frem at flere personer i og utenfor politiet gjennom årene har varslet om «tvilsom» kontakt mellom Jensen og Cappelen.

De første varslene om det tvilsomme forholdet kom allerede i 2000, da varslet tre polititjen­estemenn om et tvilsomt forhold mellom den tidligere politilede­ren og hasjsmugle­ren.

I mai 2011 ble Kripos informert av Spesialenh­eten for politisake­r om at de hadde fått tips fra en 52 år gammel narkodømt mann. Tipseren fortalte at Cappelen gjennom flere år hadde smuglet tonnevis med hasj til landet, og at Eirik Jensen «holdt hånd over ham».

En måned senere ble saken lagt død. Det er ikke kjent hva som ble gjort med informasjo­nen Kripos mottok.

Flere krever granskning

Da dommen falt i fjor, mente Amundsen at en gjennomgan­g av politiet var viktig for å bevare tilliten til politiet og rettsstate­n.

Aftenposte­n har bedt om et intervju med politimest­er i Oslo politidist­rikt Hans Sverre Sjøvold. Han ønsker ikke å kommentere selve granskning­en, men via kommunikas­jonsavdeli­ngen i Oslo-po- litiet sier han at «han fortsatt er positiv til en ekstern granskning».

Flere politikere tok til orde for en granskning av Oslo-politiet etter Jensen-dommen.

– Etter dommen mot Jensen lurer man på hvordan i alle dager Oslo politidist­rikt har håndtert denne typen saker, sa Peter Christian Frølich (H) i justiskomi­teen på Stortinget.

Ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen starter i Borgarting lagmannsre­tt tirsdag, det er satt av fem måneder til saken. .

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Etter dommen mot Eirik Jensen i Oslo tingrett forlangte davaerende justis- og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen en granskning av Oslo-politiet. Nå kan den skrinlegge­s.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Etter dommen mot Eirik Jensen i Oslo tingrett forlangte davaerende justis- og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen en granskning av Oslo-politiet. Nå kan den skrinlegge­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway