Aftenposten

– Bør jeg ha dårlig miljøsamvi­ttighet hvis jeg får barn?

- KRISTINE GRUE LANGSET KATHRINE HUMBERSET JACOB BUCHARD (foto)

– Noe av det viktigste man kan gjøre som forelder, er å sørge for at barna får kunnskap som kan gjøre dem miljøbevis­ste, sier klimaprofe­ssor.

Magnhild Peggy Jones Gilje (31) fra Stavanger har hele livet vaert fast bestemt på ikke å få barn. Helt til hun for seks år siden møtte mannen Sam som hun senere giftet seg med. Sam ønsker i utgangspun­ktet å bli pappa, men lar det bli opp til Magnhild å ta det endelige valget.

For å kunne fatte en beslutning, trenger Magnhild å få svar på en rekke spørsmål. Blant annet lurer hun på hvordan hun, dersom hun blir mamma, kan bidra til en mer baerekraft­ig hverdag.

– Bør jeg ha dårlig samvittigh­et hvis jeg velger å få et barn, med tanke på CO₂-regnskapet?, spør hun.

En studie publisert i fjor av forskere ved Universite­tet Lund i Sverige og University of British Columbia i Canada, viser at faerre barn vil gi størst årlig utslippsre­duksjon av CO₂ pr. person.

Forskerne tok for seg en rekke individuel­le tiltak som kan bidra til utslippsre­duksjon av CO₂, og kom frem til at effekten av å ha ett barn mindre kan bidra til en årlig utslippsre­duksjon på 60 tonn CO₂ pr. innbygger. Det har 25 ganger større effekt enn å leve bilfritt – som ligger på annenplass.

Dyre nordmenn

Kerim Hestnes Nisanciogl­u er klimaprofe­ssor og jobber ved Bjerknesse­nteret for klimaforsk­ning.

Selv er han far til tre og skeptisk til å se på barn som en post i miljøregns­kapet.

– Det skader fordi det skremmer folk fra å få barn. Man må heller etterstreb­e å holde klimagassu­tslippet så lavt som mulig pr. person, sier Nisanciogl­u.

Et menneskes utslipp av CO₂ varierer gjennom livsløpet. Hver nordmann slapp i 2016 ut 8,6 tonn CO₂ i snitt. Det globale gjennomsni­ttet var på 4,8 tonn, ifølge tall fra Global Carbon Budget 2017.

For å oppretthol­de befolkning­sveksten må norske kvinner føde gjennomsni­ttlig 2,1 barn hver.

På verdensbas­is regner forskerne med at fødselstal­let vil ligge rett under 2 innen 2050.

– Det er snakk om at vi knapt oppretthol­der det antallet individer som allerede finnes på jorden. Overbefolk­ning er ikke noe som bekymrer forskerne i like stor grad som før, påpeker Nisanciogl­u.

Dersom dette tallet holder seg stabilt, ser ikke forskeren på det å få barn som utpreget negativt for kloden.

– Men det er klart: Hvis hvert barn slipper ut for mye karbondiok­sid gjennom livet, blir det likevel et problem. Det viktigste vil derfor vaere å sørge for at barna får kunnskap som kan gjøre dem miljøbevis­ste.

To tanker samtidig

Elin Grinaker fra Oslo er en miljøbevis­st alenemamma som er opptatt av å forbruke lite. Hun ønsker å forsikre Magnhild om at det er fullt mulig å ha to tanker i hodet samtidig: Barn og baerekraft­ighet.

Hennes beste råd er: Finn ut hvilke verdier du har og ha tro på dem. Da slipper du å bli så forvirret av alle som forteller noe annet.

– Da jeg var gravid og nybakt mamma, syntes jeg det var kjempevans­kelig å sortere i informasjo­nen som veltet over meg i det enorme ansvaret jeg plutselig hadde fått. Jeg hadde altfor store ører, det var vanskelig å ha tillit til min egen dømmekraft fordi folk hadde det veldig travelt med å fortelle hva som var riktig.

Hun mener dessuten hele forbruksra­cet også blir veldig tydelig når man får barn.

– Baby- og barnemarke­det er veldig gode til å få foreldre til å kjøpe dobbelt opp av ting fordi en gutt kan ikke kjøre på storesøste­rs rosa sykkel. Markedskre­ftene vet at mange lar seg narre av det fordi man tror at det er viktig.

Hjemme i familien på tre er det aller meste av ting og klaer gjenbruk.

– Det er av miljøhensy­n, men også av økonomiske og estetiske hensyn. Jeg har bare ikke noen stor glede av å skaffe ting nytt, så livsstilen går ikke på kompromiss med noe, sier hun.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARDT ?? Magnhild Peggy Jones Gilje er svaert opptatt av miljøet og tar klodens beste med i betraktnin­g når hun nå skal bestemme seg for om hun og mannen skal få barn eller ikke. Her er hun hjemme på småbruket i Åmli i Aust-Agder.
FOTO: JACOB BUCHARDT Magnhild Peggy Jones Gilje er svaert opptatt av miljøet og tar klodens beste med i betraktnin­g når hun nå skal bestemme seg for om hun og mannen skal få barn eller ikke. Her er hun hjemme på småbruket i Åmli i Aust-Agder.
 ??  ?? Aftenposte­n har hatt tre artikler tidligere i denne serien. De sto 13., 16. og 19. august.
Aftenposte­n har hatt tre artikler tidligere i denne serien. De sto 13., 16. og 19. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway