Aftenposten

Ekspertens tips til familien

-

Klimaprofe­ssor

Kerim Hestnes Nisanciogl­us miljøtilta­k som både er enkle og billige å gjennomfør­e.

1

Bli gjerne boende i byen

– Ofte får man høre at man bør flytte ut av byen og kjøpe bil når man får barn. Det er helt uforståeli­g for meg ut ifra den erfaringen jeg har gjort i mitt liv med mine tre barn, sier Nisanciogl­u og utdyper:

– Det å kunne gå, sykle eller ta buss i stedet for bil, enten det er til skole, jobb, trening eller venner, er enklere å gjennomfør­e når man bor mer sentralt.

2

Del på godene

– Det verste du kan gjøre er å kjøre bilen alene, enten du skal på jobb eller til hytta. Er man for eksempel en familie på fire, er man gjerne også flere i bilen og forurenser dermed mindre. Det samme gjelder når man bor flere i samme bolig.

– Man kan si at det er en fordel å vaere en familie og ha barn, i stedet for å vaere alene, sier forskeren.

Billeie er også et miljøvennl­ig alternativ.

3

Arv klaer og utstyr

Mange vordende foreldre synes det er stas å handle inn ting og klaer til den kommende babyen. Ofte kjøper man for mye av det meste og ender opp med ting som ikke blir brukt.

– Tenk dere om en ekstra gang før dere kjøper noe før babyen er født. Det er dessuten lett å få tak i brukte klaer og utstyr.

4

Fiks det som er ødelagt

– Finner du en skredder som kan fikse den ødelagte glidelåsen i kjeledress­en for et par hundrelapp­er i stedet for å kjøpe ny: Fantastisk! Loppemarke­d er dessuten en bra familieakt­ivitet, sier Nisanciogl­u.

5 Tenk dere om før dere skaffer husdyr

Ønsker familien en hund eller katt, bør man huske på at kjaeledyre­t tar stor plass i CO₂-budsjettet. En hund er nesten hundre prosent kjøttetend­e og bidrar til naermere ett tonn utslipp i året, påpeker forskeren.

6

Ferier i naerområde­t

– Barna elsker å ta tog, sykle, gå i fjellet eller dra på campingtur­er i naerområde­t, sier Nisanciogl­u.

Det å ta med barna på chartertur til Syden én gang i året, er imidlertid ikke den verste typen reise for miljøet.

– Det er langt verre for miljøet å fly på helgeturer mange ganger i året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway