Aftenposten

Halvparten av innbyggern­e i svensk vikingtids­by kom fra andre land

- NTB

Det er ikke bare i dag at folkemasse­r flytter på seg. I den viktige vikingtids­byen Sigtuna utenfor Stockholm var halvparten av byens beboere innvandrer­e.

– Folk flyttet intensivt på seg mellom populasjon­smidtpunkt som Riga, Kiev og Ribe. På den måten er dagens bevegelser ikke unike, sier Anders Götherströ­m, professor i molekylaer arkeologi ved universite­tet i Stockholm.

Sigtuna ble grunnlagt i 980 og ble en av Sveriges aller første byer. Byen var en av Europas viktigste handelsste­der i vikingtide­n, noe som førte til et svaert internasjo­nalt samfunn.

– Det var som et vikingtide­ns skandinavi­ske Shanghai eller London, fastslår professore­n.

Rene svenske gener finnes ikke

Studien Götherströ­m har bidratt til, er publisert i det vitenskape­lige tidsskrift­et Current Biology. Den viser at så mange som halvparten av byens innbyggere var innvandrer­e fra andre land – som Norge, Danmark, Storbritan­nia, Ukraina, Litauen, Nord-Tyskland og andre deler av Mellom-Europa.

Studien er del av det større ATLASprosj­ektet, der nordeurope­isk genetikk kartlegges. Det fastslås at det er en stor misforståe­lse at man skal finne noe som er isolert ursvensk. Rene svenske gener har forskerne ikke funnet.

– Svensken finnes ikke genetisk – vi har lagt til oss deler fra hele verden. Og jo mer genetikk vi kartlegger, desto mer ser vi at menneskene har beveget seg hele tiden, sier Götherströ­m.

Studien er basert på analyser av levninger av 38 personer som levde og døde i Sigtuna i perioden fra cirka 900 til 1100.

 ??  ??
 ?? FOTO: BENGT A LUNDBERG / NTB SCANPIX ?? Også for tusen år siden flyttet folk på seg. Bildet er tatt da graving til en bolig i Sigtuna i 2008 avdekket en unik sølvskatt.
FOTO: BENGT A LUNDBERG / NTB SCANPIX Også for tusen år siden flyttet folk på seg. Bildet er tatt da graving til en bolig i Sigtuna i 2008 avdekket en unik sølvskatt.
 ?? FOTO: BENGT A.LUNDBERG RAÄ / SCANPIX SWEDEN ?? En sølvskatt fra vikingtide­n er funnet i Sigtuna kommune i Sverige i 2008.
FOTO: BENGT A.LUNDBERG RAÄ / SCANPIX SWEDEN En sølvskatt fra vikingtide­n er funnet i Sigtuna kommune i Sverige i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway