Aftenposten

– Jeg har truffet mange som ønsker å bytte jobb, men ikke tør

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN JAN T. ESPEDAL (FOTO)

Dag Steenfeldt-Foss hadde vaert administre­rende direktør i Miele i 18 år da han sommeren for to år siden begynte å leke med tanken på å gjøre noe nytt.

– Engasjemen­tet hadde dalt litt, og jeg følte ikke jeg hadde den samme driven som før. Jeg ble litt husblind og følte både jeg og Miele kunne ha godt av nye krefter.

– Føles givende

Han valgte å si opp jobben uten å ha en klar videre plan, men i løpet av nesten et års oppsigelse­stid fikk han god tid til å tenke. Resultatet ble at han sommeren året etter søkte seg inn på PPU (Praktisk pedagogisk utdanning) ved Oslo Met for å kunne bli laerer.

– Jeg hadde en kompis som hadde gjort det samme, og det fikk meg til å tenke i de baner. Det snur opp ned på det aller meste å skulle sette seg på skolebenke­n og vaere student igjen. Det er et ganske stort valg.

Denne høsten starter han ny jobb som laerer ved Mailand videregåen­de skole i Lørenskog.

– Å vaere i denne fasen av livet og få lov til å jobbe med unge mennesker, føles givende på en annen måte.

Fra millionløn­n til laererlønn

Han er opprinneli­g utdannet siviløkono­m fra NHH, og jobbet en tiårsperio­de i industriko­nsernet Dyno Industrier. Som Miele-sjef ledet han den norske virksomhet­en med 130 ansatte og 750 millioner i omsetning.

Steenfeldt-Foss var fullt klar over risikoen det innebar å si opp en fast jobb lønnet i millionkla­ssen.

– Økonomisk blir det en forandring, men det var jeg forberedt på. Jeg kom til at det var andre ting som var viktigere for meg enn det, og jeg er godt tilfreds med laererlønn­en. Risikoen knyttet til å få studieplas­s og jobb var større, men det ordnet seg jo, sier han.

– Stolt av at jeg tok steget

Er en misfornøyd, eller begynner å bli litt mett, bør man vurdere muligheten for å bytte jobb, mener den påtroppend­e laereren.

– Jeg tenkte mange ganger at det hadde vaert veldig gøy å ta sjansen og prøve noe nytt, og jeg er stolt av at jeg tok steget, sier han og legger til: – Jeg har truffet mange som sier det var tøft gjort og at de ofte har tenkt på noe lignende, men ikke fått seg til å gjøre det.

Steenfeldt-Foss synes en skal tenke nøye gjennom fordelene og ulempene dersom man vurderer bytte karriereve­i.

– Vaer sikker på at du har det økonomiske på plass. For min del er jeg på en plass i livet at jeg har anledning til å leve med litt usikkerhet i en periode. Jeg ville ikke anbefalt yngre å si opp fast jobb og kaste seg ut i noe helt nytt og kanskje usikkert. Det er lettere å gjøre det i en fase når økonomien er tryggere.

Skummelt å bytte jobb

Å ha en jobb man trives i er viktig ettersom man tilbringer mange timer i døgnet på jobb, sier Gitte Hovin, leder for Karrierese­nter Østfold.

– Det er individuel­t hva som motiverer og hvilke verdier som gir jobben mening.

Å bytte jobb kan vaere skummelt. Man vet hva man har, men ikke hva man får, påpeker hun.

– Det kan vaere mange grunner til at man ønsker å bytte jobb. Det kan handle om helseutfor­dringer som gjør at man må tenke nytt, et ønske om å gjøre noe annet eller mistrivsel i nåvaerende jobb.

For noen er det utfordrend­e å sette ord på egen kompetanse og se overføring­sverdi eller jobbmuligh­eter utover yrket man allerede er i, fortsetter Hovin.

– For andre er det uklart hva man vil jobbe med eller man vet hva man vil, men man har ikke oversikt over hva som kreves av utdanning og kompetanse for å komme dit. Dersom en vurderer et jobbytte, kan det derfor vaere lurt å ta en prat med en karriereve­ileder og utforske hvilke muligheter som finnes. – Legg en plan slik at du ikke går fra noe, men heller til noe, råder hun.

Ny hverdag

Nå gleder Steenfeldt-Foss seg til å starte i et nytt yrke. På Mailand videregåen­de skole skal han vaere kontaktlae­rer for en klasse på Service og samferdsel, og da kommer erfaringen fra naeringsli­vet godt med.

– Men det er ikke bare å marsjere inn og tro at fordi du har jobbet med dette i praksis, at du blir en god laerer. Det er rundt 20 timer i uken hvor du skal i manesjen og ha en plan for hva du driver med, sier Steenfeldt-Foss.

Foreløpig angrer han ikke på valget.

– Jeg føler jeg har fått masse energi og en ordentlig boost i livet av å gjøre noe helt annet.

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? – Engasjemen­tet og energinivå­et hadde gått ned. Jeg ble litt husblind og følte det var bra for begge med nye krefter, sier Dag Steenfeldt-Foss. Nå stortrives han med nye oppgaver.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL – Engasjemen­tet og energinivå­et hadde gått ned. Jeg ble litt husblind og følte det var bra for begge med nye krefter, sier Dag Steenfeldt-Foss. Nå stortrives han med nye oppgaver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway