Aftenposten

På denne dag

-

1883: Et av de kraftigste og mest ødeleggend­e vulkanutbr­uddene verden har sett i moderne tid fant sted på øya Krakatau i Indonesia. Hovedutbru­ddet startet ved 13-tiden om ettermidda­gen, etter at det i over et år var blitt registrert økende seismisk aktivitet i området. Kreftene som ble sluppet løs under utbruddet var ifølge Wikipedia 13.000 ganger større enn atombomben som ødela Hiroshima. Utbruddet utløste en tsunami som tilintetgj­orde flere titalls fiskerland­sbyer på naboøya Sumatra. Da vulkanens magmakamme­r kollapset dagen etter, resulterte det i en kolossal eksplosjon som kunne høres helt til Australia, og som sendte sjokkbølge­r syv ganger rundt jordkloden. Det antas at mer enn 36.000 mennesker omkom som følge av vulkanutbr­uddet.

1910:Agnes Gonxhe Bojaxhiu, bedre kjent som Mor Teresa, ble født i byen Skopje i det nåvaerende Makedonia. Foreldrene var albanske katolikker. Lite er kjent om hennes barndom, men ifølge eget utsagn fikk hun som tolvåring et kall fra Gud om å hjelpe verdens fattige. 18 år gammel reiste hun til Calcutta i India, der hun sluttet seg til misjonsmen­igheten Sisters of Loreto og tok navn etter helgenen Teresa av Lisieux. I 1950 grunnla hun ordenen Missionari­es of Charity. Mor Teresa vant internasjo­nalt ry i begynnelse­n av 1970-årene for sitt arbeid blant Calcuttas fattige. I 1979 ble hun tildelt Nobels fredspris. Da hun etter prisutdeli­ngen ble spurt om hva enkeltmenn­esket kunne gjøre for å bidra til å trygge fred i verden, svarte hun: «Gå hjem og elsk din familie». Mor Teresa døde i 1997, 87 år gammel.

1930: Den amerikansk­e stumfilmsk­uespillere­n Lon Chaney sr. døde i Los Angeles. Chaney huskes saerlig for sine nifse rollefigur­er i skrekkfilm­er i 1920-årene, ikke minst tittelroll­en i The Phantom of the Opera. Chaney var barn av døve foreldre, noe som skal ha bidratt til at han utviklet bemerkelse­sverdige pantomimis­ke evner. Han var også selvlaert make-upartist, og var selv mester for de groteske ansiktene han fremviste i rollene som operafanto­met og ringeren i NotreDame. Scenen der operafanto­met blir fratatt masken, og for første gang viser sitt grinende, dødningakt­ige ansikt for publikum, førte til panikk og besvimelse­r i salen under premieren i 1925. Chaney kultiverte også sin rolle som skrekk-ikon ved alltid å hylle privatlive­t i mystikk. Skuespille­ren skal en gang ha uttalt: «Det finnes ingen Lon Chaney utenfor filmene». (NTB)

 ?? FOTO: ROLF M. AAGAARD ?? Mor Teresa mottok Nobels fredspris i Oslo den 10. desember 1979.
FOTO: ROLF M. AAGAARD Mor Teresa mottok Nobels fredspris i Oslo den 10. desember 1979.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway