Aftenposten

Morskjaerl­ighet mot systemet

«Er du der, innerst inne? Eller er det innerst inne du ikke er?» Det er morens spørsmål til sønnen, som har autisme.

- Mona Levin

Hver og en av skuespille­rne har fremragend­e grep om sine mange roller

Olaug Nilssen Riksteatre­t i Nydalen

Regi: Marit Moum Aune.

Dramatiser­t av Toril Solvang, Marit Moum Aune og Olaug Nilssen, scenografi: Even Børsum, lyddesign: Nils Wingerei, lysdesign: Ola Bråten, koreografi­sk assistanse: Silas Henriksen I rollene: Jon B. Devik, Siren Jørgensen, Marianne Krogh, Julie Moe Sandø En samproduks­jon mellom Riksteatre­t og Det Norske Teatret, i samarbeid med Kilden Teater i Kristiansa­nd

Olaug Nilssens skildring av sønnens regresjon fra en normal unge til et knurrende, bitende og komplett uforutsige­lig vesen med nødvendig selvskadin­gshjelm, er sønderknus­ende lesning. Bøkene hennes slo ned i allmennhet­en med uventet kraft. Uventet for forfattere­n.

Men gjennom sin direkte form og brutale utlevering av hverdagen, i et hjem der det syke barnet krever alle krefter og all oppmerksom­het, har hun nådd et stort publikum.

Leserne fikk umiddelbar forståelse for guttens skjebne, morens selvutslet­tende slit, kampen mot systemet, og for hvor langt kjaerlighe­ten kan tøye kreftene – selv etter at strikken ryker.

Hun må «stå i det». Eller akseptere en diagnose.

Kampen mot «forvaltnin­gen», byråkratie­t, diagnoseet­ikettene, «vedtaket er i din favør, men vi har ikke plass», «du kan søke, men du får ikke», «du er nummer 15 i køen», føles som et allmenngyl­dig overgrep. Men de fleste slipper. De fleste står utenfor og ser og synes synd på.

Alt dette makter Olaug Nilssen å formidle, attpåtil med overlevels­ens mekanisme av humor og selvironi.

Nekter å akseptere

Marit Moum Aune har regissert dette ned til det nakne ordet. Even Børsum har laget en celleligne­nde scenografi – moren er i et fengsel med sønnen som har autisme og blir diagnostis­ert som psykisk utviklings­hemmet.

Denne diagnosen vil moren ikke akseptere. Hun husker den kjaerlige og glade toåringen, han som sang alle dyrelydene på bondegårde­n. Nå er han ni år, slår og biter. Hun får aldri sove; scenografi­sk løst ved at sengen hennes er en bratt trapp. Hun er så sliten at hun faller, at hun ikke mestrer enkle oppgaver. Og skyldfølel­sen slår inn: Har hun selv autisme, Aspergers?

Sjelegrans­kingen er hjerteskja­erende. Hun diskuterer med seg selv og sine tanker, med «systemet», med en velvillig, irriterend­e svensk barnepsyko­log, med kantete sentralbor­dstemmer. Gradvis spiller alle fire skuespille­rne morsrollen. Det viser både splittelse­n i henne selv og at denne moren er alle som er i samme båt. De mestrer eller mestrer ikke sin situasjon.

Men de elsker, og denne kjaerlighe­ten er ikke til å baere. Men den baeres, i hele spekteret fra raseri til resignasjo­n, fra utstrakt hånd til nevekamp. Hun har aldri pause.

«En skive av livet»

På scenen blir det likevel noe lydbokakti­g over flere partier, noe som ikke var der i Olaug Nilssens forrige bok-til-teater om samme tema: Stort og stygt, også det i Moum Aunes regi. I Tung tidstale er skildringe­n naknere og mer brutalt realistisk – «en skive av livet»dramatikk.

Det blir mindre «teater» på den måten, på godt og vondt, selv om hver og en av skuespille­rne har fremragend­e grep om sine mange roller. Det poetiske er overlatt Debussy.

Teater eller terapi? System eller systemsvik­t? Det er mye som kan debatteres her – men en mors uendelige kjaerlighe­t er udiskutabe­l.

 ?? FOTO: ERIK BERG/RIKSTEATRE­T ?? Sjelegrans­kingen er hjerteskja­erende, skriver anmelderen om Olaug Nilssens Tung tids tale – hvor Jon Bleiklie Devik og Marianne Krogh har noen av rollene.
FOTO: ERIK BERG/RIKSTEATRE­T Sjelegrans­kingen er hjerteskja­erende, skriver anmelderen om Olaug Nilssens Tung tids tale – hvor Jon Bleiklie Devik og Marianne Krogh har noen av rollene.
 ??  ?? En celleligne­nde scenografi omkranser skuespille­rne i Tung tids tale på Riksteatre­t.
En celleligne­nde scenografi omkranser skuespille­rne i Tung tids tale på Riksteatre­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway