Aftenposten

Høyt, lavt – og utdatert

-

spesialise­rt seg på å levere nettopp slike vitser med snert og sjarm. Det er trygt, varmt og ufarlig å vaere i Sørensens kulturstue.

Står igjen på perrongen

Da er det verre med selve premisset til showet. Det er minst 15 år for gammelt. Vi deler ikke lenger kulturlive­t inn i høyt og lavt. Knausgård og Nesbø står side om side i bokhyllene, og snakker du om krim som triviallit­teratur eller bloggere som idioter, er det du som er passé. Paradise Hotel kan diskuteres i lunsjen med din mest beleste kollega.

Selv kulturkjer­ringene, som Sørensen bruker mye tid på, har endret seg. De er ikke lenger stramme damer med tunge tinnsmykke­r eller hobbykeram­ikere i løse gevanter. Jo da, jeg husker dem fra da jeg var ti år gammel og på eviglange brukskunst­turneer med min mor. Men nå har kvinnene med tunge halssmykke­r havnet på pleiehjem, mens keramikkge­nerasjonen er blitt styreleder­e og cruisepens­jonister. Verden har gått videre, og Pernille Sørensen står igjen på perrongen med et utdatert manus i hånden.

Tre gode grunner til å se Kultur

Sørensen er best når hun dropper den mugglukten­de røde tråden sin – og isteden stoler på egne erfaringer. Tre sekvenser, som alle heldigvis er ganske lange, redder dette showet fra å vaere helt utdatert.

I den ene forteller hun om nedsettels­en av farens urne («riten kirken glemte»), i en annen er hun på en urovekkend­e barnebursd­ag på Megazone («nå går vi sammen og blaester moren til Ludvik»), og i den tredje reiser hun rundt med barna på Oslos museer.

Disse tre helt vanlige episodene får Sørensen mye god og menneskeve­nnlig humor ut av. Her tar hun en flik av vår kultur og ser på den med et litt nytt blikk. Akkurat slik skal stand-up vaere.

Hun har dessuten en egen evne til å få selv dårlige vitser til å leve, rett og slett ved å vaere varm, sjarmerend­e og ikke så rent lite selvironis­k på vegne av eget show.

Disse egenskapen­e gjør at Kultur blir en koselig opplevelse.

Det er langt til Sydney

Men hva gjør Latter når kulturen endrer seg? Det synes jeg er et stadig bedre spørsmål. Denne sommeren skrives det mye om Nanette, Hannah Gadsbys Netflixove­rførte forestilli­ng fra Sydney Opera House.

I likhet med Sørensens show, handler Nanette om kultur. Om hvordan stand-up-sjangeren, som kunstindus­trien, har vaert uløselig knyttet til pengemakte­n og patriarkat­et. Om vitsens DNA, og om hvordan stand up baserer seg på at spenningen mellom sal og scene skal utløses. En minoritet er bare morsom så lenge han/hun selvironis­k kjører seg selv i grøften.

Det snakkes og skrives om at Hannah Gadsby har endret sjangeren for alltid. Ikke bare fordi det er et show som går i rette med sitt publikum, men også fordi hun tør å ikke vaere morsom. Og ikke bare det, hun våger å ikke la det personlige skygge for det politiske. Det er en forestilli­ng som er langt større enn bekjennels­en. Kanskje kan man ikke regne med en intellektu­ell oppvåkning på Latter. Men jeg forventer oppdaterte vitser, en personlig signatur – og ja, kanskje en mening med det hele.

Dessverre for produsent Elina Krantz tror jeg ikke at jeg er alene.

 ??  ?? Per Christian Selmer-Anderssen
Per Christian Selmer-Anderssen
 ?? FOTO: JOHN ANDRESEN/STAND UP NORGE ?? Pernille Sørenses siste show er mer sjarmerend­e enn treffsikke­rt, mener anmelderen.
FOTO: JOHN ANDRESEN/STAND UP NORGE Pernille Sørenses siste show er mer sjarmerend­e enn treffsikke­rt, mener anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway