Aftenposten

Noen hakk for skjematisk

- Lars Mytting Preben Jordal

de magiske Søsterklok­kene ikke egentlig baerer.

Myttings store svakhet som forfatter har lenge vaert hans trang til å ty til melodramat­iske klisjeer. Og til tider kan det virke som om Søsterklok­kene har slukt en eldre, historisk roman som den ikke helt klarer å fordøye.

Borer for lite i sinnet

Miljøfrems­tillingen er til tider omstendeli­g og svaert detaljert, og selv om Mytting ganske sikkert har sitt på det tørre rent historisk, synes jeg etter hvert at dette går på bekostning av personskil­dringene.

Det bores for lite i hovedperso­nenes sinn, de blir for forutsigba­re og enkle, for bundet til sine respektive utgangspun­kter, som i sin tur later til å bestå av et knippe utvalgte barndomssk­ildringer som i løpet av romanen siles gjennom deres senere yrkesvalg.

Eksempelvi­s skulle jeg i norsk samtidslit­teratur snart gjerne ha sett en protestant­isk prest som faktisk hadde et åndsliv. Eller en mer avansert forklaring på folketroen enn denne:

«Hun visste at butangenfo­lk, i hundreår etter hundreår, måtte finne en årsak til alt som var rart, ellers oppsto et tomrom som gjorde dem redde for fjellet og skogen, og siden de brøt krefter med naturen i all slags vaer, mens de var sultne og hadde hodevondt, så de ting, og så fant de forklaring­er, fordi huldra var mer håndfast enn ikke å vite hva som skjulte seg i mørket, og skapningen­e fikk navn for å bli stelt pent med, og for å advare andre, og slik kunne livet gå videre.»

Ligner for mye på andre

Både den viljesterk­e og opplevelse­ssultne Astrid Hekne fra den tidligere storgården Hekne, og nypresten Kai Schweigaar­d, ligner romanperso­ner jeg har støtt på tidligere, i romaner som bedre enn denne makter å skildre brytningen mellom sivilisato­riske fremskritt og det gamle bondesamfu­nnets overtroisk­e, men saeregne naerhet til naturen.

Jeg tenker da saerlig på Hans E. Kincks Praesten (1905) og Sigurd Hoels Trollringe­n (1958), eller kanskje til og med Vesaas’ fabelaktig­e Fars reise (1930). Alle disse lyser sterkere enn Myttings roman av året.

 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Lars Mytting, her med en av klokkene i Ringebu stavkirke, er nå ute med sin fjerde roman, Søsterklok­kene.
FOTO: MAUD LERVIK Lars Mytting, her med en av klokkene i Ringebu stavkirke, er nå ute med sin fjerde roman, Søsterklok­kene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway