Aftenposten

Lars Mytting (50)

-

Journalist og forfatter bosatt på Elverum.

Debuterte i 2006 med romanen Hestekreft­er.

Fikk sitt internasjo­nale gjennombru­dd med sakprosabo­ken Hel ved (2011). Den er solgt i naermere en halv million eksemplare­r og ble kåret til årets bok i klassen for NonFiction under The British Book Industry Awards.

Utga romanen Svøm med dem som drukner i 2014.

tiders byggeskikk, til fluefiske, småkårsmen­talitet og vårløsning i naturen. I samtidslit­teratur som ellers baerer preg av introverte bokormer, oppleves dette som forfrisken­de.

Ta bare følgende eksempler: «Bak henne falt snø fra ei grein. Den vippet kvikt når lasten datt av, feiret med en liten sky av vanndråper at den var fri fra vintertyng­den, og ble stående i en krappere vinkel.»

Eller: «Giftevette­t favorisert­e grovhendte jenter som tidde stille mens slipestein­en spant, som fødte unger uten spetakkel og gikk rett til fjøset mens morkaka dampet bak dem.»

Og: «Alt som stakk seg ut, ble lynraskt håndtert av folkesnakk­et, veid og vurdert som om det gjaldt å finne beste vei ut av en skogbrann.»

Melodramat­iske klisjeer

I årets roman – angivelig første bind i en planlagt trilogi – er det imidlertid flere andre forhold som oppleves som svakheter. Underveis i lesningen slår det meg gjentatte ganger at det virker litt stivt, det hele, noen hakk for skjematisk og konstruert, som om stoffet i selve fortelling­en om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway