Aftenposten

En rotete samling anekdoter

- Gaute Heivoll Kenneth Moe

ugjennomtr­engelig skikkelse, som boken ikke egentlig handler om, men som alt annet skjer omkring. De fine og interessan­te tingene i boken – restaureri­ngen av de forlengst falmede kirkemaler­iene; den gale kvinnen med den grove sangstemme­n, som føder et barn uten ører og nese; mannen som etter landssviko­ppgjøret må hugge ned skogen som har tilhørt familien i generasjon­er – drukner i et titall andre halvfortal­te fortelling­er.

Boken oppleves mer som en hulter til bulter samling anekdoter, enn som en enhetlig roman om en bygd. Og det er det det den prøver å vaere. Attpåtil med budskap, nemlig om hvor ulike NS-folk var: at de ikke kan skjaeres over en kam, men at de var en sammensatt gruppe mennesker som ut fra en sammensatt rekke forutsetni­nger endte opp som landsforra­edere.

Bygdebok

Mer enn 70 år har gått siden krigen. Det er lett å sympatiser­e med romanens budskap om historiens tapere. Kanskje kan vi prøve å overføre noe av den forståelse­n til vår egen samtid og til dem som nå svikter idealene vi trodde vi alle sto for?

Men det blir ikke god litteratur ut av budskapet, for boken er for det meste skrevet i en livløs normalpros­a. Forfattere­n har altfor mye å melde til å stanse opp ved det interessan­te. Av og til brytes det normale mot noe mer poetisk, men også disse passasjene fremstår nokså livløse: «I suset fantes stemmer som snakket fra et usynlig, svevende sted ute i den store verden.» Noen lesere syns nok dette er fint. Selv syns jeg det er, vel, svevende.

Dialogen er skrevet på traust og gammelmodi­g sørlandsk. Dialekten er koselig, men den svinger først når det som sies ikke er det: «Fekk aeg tag i han [Hitler], ska aeg male han på kjøttkvern­a!»

Gledene er altså få og små. Deler av romanen oppleves som en bygdebok til en bygd man aldri har vaert i, og for den saks skyld ikke ønsker seg til. Man har liksom vaert der allikevel. Man flyttet, som Andreas, gudskjelov bort derfra. En romanforfa­tter kunne saktens fristet meg tilbake, men ikke en krøniker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway