Aftenposten

Rasende og klokt om #metoo

- Anne Bitsch Hilde Østby

vaere frigjorte som kvinner, derfor kan vi liksom ikke oppleve overgrep. Å påpeke maktmisbru­k og si fra om voldtekt og diskrimine­rende adferd er å gå inn i en offerrolle som fremkaller mistenksom­het. Men så skjer det, likevel. Og det er dobbelt skam.

Dette var noe #metoo tydeliggjo­rde, påpeker Bitsch. Men hva slags revolusjon ble #metoo, annet enn en malstrøm av forferdeli­ge avsløringe­r? Bitsch undersøker også det, og svaret er ikke entydig, for dette er ikke en tabloid bok med tabloide svar.

Ikke fri seksualite­t

Bitsch setter seg ganske tydelig i tradisjone­n som ble skapt da 70-tallsfemin­istene gjorde det personlige politisk. Uten dette raseriet mot systemer som ikke fungerer på det personlige plan, ville ikke forfattere­n sett seg nødt til å dele historien om sin egen overgrepse­rfaring.

Bitsch mener at vi har langt igjen å gå før vi er ordentlig frie, før kvinnekrop­pen ikke lenger er underlagt restriksjo­ner, blikk og skam.

«Kan vi elske skamløst? Nei! Det har kanskje blitt enklere for kvinner å vaere mødre, men den delen av seksualite­ten som vi bare bruker for vår egen fornøyelse­s skyld, den sliter vi fremdeles som faen med å finne ut av. Og visjonene for den frie seksualite­ten, dem hører man ikke så mye om. Feminister har lenge insistert på kvinners frihet fra seksualite­t.»

Fellesskap­et er frigjørend­e

Bitsch skriver klokt og tankevekke­nde om kvinner i dag, om moderne likestilli­ng og om overgrepen­e som fortsetter å skje, på tross av all likestilli­ngen vi forestille­r oss at vi har oppnådd.

Tekstene hennes dirrer av raseri og sorg, av engasjemen­t og empati. Det eneste helt tydelige svaret, i denne som i forrige bok, er at vennskap og fellesskap kan vaere frigjørend­e for oss alle: «Det er i fellesskap­et man kan få klarhet i sin bestrebels­e på å forstå seg selv og samfunnet man er en del av, og det er i fellesskap­et man kan hente styrke til å protestere mot urett.»

Jeg håper Bitsch aldri slutter å protestere mot urett i dette fellesskap­et vi kaller det norske, for jeg tror bøkene hennes virkelig trengs – dessverre.

 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Jeg håper Bitsch aldri slutter å protestere mot urett i dette fellesskap­et vi kaller det norske, skriver anmelderen om Anne Bitsch’ #metoo-bok.
FOTO: TOR G. STENERSEN Jeg håper Bitsch aldri slutter å protestere mot urett i dette fellesskap­et vi kaller det norske, skriver anmelderen om Anne Bitsch’ #metoo-bok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway