Aftenposten

Maria Kjos Fonn løfter arven etter Herbjørg Wassmo

- Maria Kjos Fonn Ingunn Økland

Selve overgrepen­e er Kjos Fonn forsiktig med å skildre. Slik understrek­er hun offerets mentale flukt fra voldtekten mens den pågår. «En eller annen liten drittunge gråt i ansiktet mitt, men tårene hadde ikke noe med meg å gjøre.»

Sorgen erstattes med ukontrolle­rbare fysiske reaksjoner. Romanen har mange vonde setninger om pustebesva­er, kvalme, brekninger, oppkast.

Men det er selvforakt­en som er aller best skildret i Kinderwhor­e. Charlotte får stadig nye lag av hardhet, aggresjon og destruksjo­nsiver. I en rå og hjerteskja­erende scene forsøker hun seg som prostituer­t. Det er ment som et svar på tiltalen fra gutter i skolegårde­n: «Selvfølgel­ig var jeg en hore. Jeg hadde vaert hore siden jeg var tolv. Noen blowjobs i storefri? Jeg kunne bedre. Jeg skulle vise dem. Jeg skulle vise at jeg var akkurat som de trodde, bare verre. At jeg kunne ødelegge meg bedre enn noen andre hadde gjort.»

Smart forteller

Om forfattere­n fulgte en sosialreal­istisk mal, ville Kinderwhor­e vaere en elendighet­sskildring hele veien ned. Maria Kjos Fonn vil det annerledes.

Helt fra starten av virker bokens jeg-forteller så ressursste­rk og språksterk at historien føles nedtegnet fra et bedre sted i fremtiden. Bare i korte sekvenser beskrives hun utenfra, i form av journaler fra sykehus og barneverns­institusjo­n. For øvrig er det den smarte og sønderslåt­te jenta som fører ordet.

Og denne karakteren evner faktisk å slå tilbake, blant annet ved hjelp av rettsvesen­et. Som leser fryder jeg meg i disse partiene. Slik blir Kinderwhor­e en bok laerere kan lese med sine tenåringse­lever ikke bare for å presentere dem for en aktuell og litteraert vellykket overgrepsh­istorie. I tillegg peker forfattere­n på mulige utveier for virkelighe­tens overgrepso­fre. Anne Bitsch har skrevet er en bok som er medrivende og klok, harmdirren­de og følsom. I mars fikk hun Kritikerpr­isen for beste sakprosabo­k for voksne, en pris jeg kan slutte meg helhjertet til.

Boken Går du nå, er du ikke lenger min datter var en av de sterkeste og mest tankevekke­nde jeg leste i 2017, og Anne Bitsch ble med denne pangdebute­n umiddelbar­t en forfatter å regne med.

Blekket var ikke tørt før hun satte seg ned med neste bok. Brev til en ufødt datter handler om #metoo og revolusjon­en denne hashtagen skapte, om voldtekt og overgrep og kvinners fysiske frihet.

Den er stilet som et brev til et fiktivt barn, en ung jente på vei ut i verden. Anne Bitsch ser mange unge kvinner som kunne vaert hennes datter i rettssyste­met, og skriver treffende at de «ser ut som om de har fått meislet en sorg i seg». De brustne drømmene møter hun som forsker som jobber med hvordan voldtekt blir behandlet i det norske rettssyste­met, og det hun ser gjør henne nedslått.

Personlig og intellektu­ell

Boken er preget av bevegelser mellom det dypt personlige og det intellektu­elle. Den er skrevet av en både tenkende og følende forfatter. Bitsch siterer Nils Christie og Simone de Beauvoir, Arne Johan Vetlesen og Suzanne Brøgger, samtidig som hun deler av egne, smertefull­e erfaringer. Hun beskriver incest med en styrke og sårbarhet som gjør at hun fremtvinge­r respekt, ikke medlidenhe­t.

For alle oss som har opplevd en form for overgrep, for alle som kjenner på både avmakt og styrke som kvinne, er det hun skriver uhyre befriende. Styrke og sårbarhet kan leve side om side i en kvinnekrop­p. Anne Bitsch’ stemme beviser nettopp det.

Hun påpeker at vi lever i en rekke paradokser: Vi skal jo liksom

 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Kinderwhor­e
FOTO: MAUD LERVIK Kinderwhor­e
 ??  ?? Brev til en ufødt datter. Om frihet, sex og søsterskap
Brev til en ufødt datter. Om frihet, sex og søsterskap

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway