Aftenposten

En roman som redegjør mer enn den forteller

- Hans Olav Lahlum Pål Gerhard Olsen

Potensiale­t for spenning er så absolutt til stede i Isbjørngåt­en. K2 får i oppgave å sørge for at den forsvunne skoleeleve­n Jørgen Magnus Kvamme kommer til rette igjen. Det viser seg snart at han er kidnappet, og det knyttes interessev­ekkende forbindels­eslinjer til en annen kidnapping ganske nøyaktig 40 år tidligere, da en liten gutt ble røvet bort fra herskapshu­set til den velbeslått­e forretning­smannen Bjørn Christophe­r Fabricius – tittelens metaforisk­e isbjørn.

På grunnlag av disse momentene etablerer forfattere­n et familiedra­ma som trekker trådene tilbake til tunge moralske avveininge­r under både første og andre verdenskri­g. Dessuten står far/sønn-relasjonen og hevnmotive­t sentralt.

Talemåter

Men så var det dette med hvordan spenningen ivaretas gjennom intrigens irrganger. Lahlum skal ha honnør for sine renslige og alt annet enn spekulativ­e kriminalro­maner. Hos ham er det de cerebrale prosessene til K2, og i saerdelesh­et til hans uvurderlig­e medhjelper Patricia Borchmann, som står i sentrum.

Problemet er at hjernevirk­somheten deres praktisk talt aldri avløses av handlingso­rienterte opptrinn og tablåer. Vekten legges ettertrykk­elig på utbroderte resonnemen­ter, innbakt i talemåter som er like høviske som de er innholdsto­mme, og som fullstendi­g overskygge­r den menneskeli­ge dimensjon – de levende og dirrende personene bak det dannede ordgyterie­t.

Når tilnaermin­gen til mordgåter og mørkets gjerninger blir så ensidig, dør brorparten av spenningsb­egrepet en stille død.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway