Aftenposten

Adopsjonsp­rosjekt redder debuten til Bendik Wold

- Bendik Wold Henning Howlid Waerp

gjelder sidetemati­kken, som er jegets mange kjøretimer for å ta lappen, er jeg temmelig av.

Adopsjon

Det som redder romanen, er skildringe­n av jegets forsøk på å adoptere barn, sammen med kona Salka. De har prøvd å få barn i fem år, betalt 300.000 for seks prøverørsf­orsøk, i tillegg har hun hatt to spontanabo­rter.

Wolds vri på samlivet er ikke å fordype seg i fortvilels­en, men å gjengi med humor og selvironi de mange adopsjonsm­øtene og ditto kursene paret går på, samt treff, eller skulle man si trefninger, med andre ventende par.

På den ene siden skildres skammen over å vaere et barnløst par og forventnin­gene om å sysselsett­e seg med romantiske paraktivit­eter, teaterbesø­k, kino, ballett, storbyferi­er, skogsturer og lange søndagsfro­koster. På den andre siden får vi vaere med på kurs i Bufetat som er til å le seg skakk av. Det er også skildringe­n av kurshotell­et litt øst for Gardermoen som er av «middels kvalitet; utsikten var genuint uspektakul­aer [ … ] de ansatte var uskjønne, men ikke på en interessan­t måte».

De kommende adoptivfor­eldrene blir plassert «i en sluttet sirkel og ingen steder å gjemme hendene sine», får vi høre, mens kursledern­e, som kalles fasilitato­rer, ikke leder, men tilrettele­gger. Ubehaget med alle rollespill­ene de må gjennomfør­e er gjenkjenne­lig og morsomt.

Kunstverke­t som drøm?

Det er mange partier i romanen som sitter som et skudd. For eksempel parodierin­gen på jordskokke­ns fortreffel­ighet blant «økodrømmer­e» på Brandbu. Men det er også passasjer der man føler det mest briljeres i formulerin­ger.

Etter en rekke blanker sider ender fortelling­en ut i en drøm som man må fortolke selv. Kanskje er det kunstverke­t vi her møter. Mer interesser­t har jeg imidlertid blitt i hovedperso­nen og forholdet hans til kona og til andre kvinner, og til adopsjon. På dette planet virker fortelling­en emosjonelt ufullført.

 ?? FOTO: IVAR KVAAL/GYLDENDAL ??
FOTO: IVAR KVAAL/GYLDENDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway