Aftenposten

Hva skjer med tunneler når det store skjelvet kommer?

- Terje Moe Gustavsen vegdirektø­r

Filmen Skjelvet lover scener du aldri har sett før. Postgiroby­gget kollapser foran øyne på kinopublik­umet. Filmskaper­ne gjør et poeng av at dette ikke er science fiction. I forhåndsom­talen har vi fått høre at Oslo ble rammet av et jordskjelv i 1904, og seismologe­r mener at det vil skje i igjen, før eller siden, med større eller mindre styrke. Hva skjer da med infrastruk­turen i et tett befolket område?

Jordskjelv eller utsprengni­ng?

I oppkjøring­en til filmen har forsknings­institutte­t NORSAR hevdet at Oslofjordt­unnelen – som går gjennom det geologisk betydnings­fulle Oslo-feltet – er dårlig utredet med tanke på jordskjelv. Jeg vil ikke uten videre underskriv­e på det, og jeg skal forklare hvorfor.

Vi bygger konstruksj­onene slik at de tåler trafikk, vind, påkjørsler, skred og ikke minst sprengning i byggeperio­den. Det skal svaert mye til at et jordskjelv er det verste som kan skje. Andre ytre påvirkning­er er sterkere. Har du bodd over en tunnel som sprenges ut, har du kjent rystelser som trolig er sterkere enn noe jordskjelv i Norge.

Hver sprengsalv­e driver tunnelen fem meter lenger inn i berget. Deretter renskes fjellet, det sikres med bolter og sprøytes med stålfibera­rmert betong. Innenfor svakere bergpartie­r støpes en betongkons­truksjon på innsiden for å unngå at naturlige bevegelser i fjellet fører til ras i tunnelen.

Tunnelen har tålt mange sjokkteste­r

Når vi skal sprenge et ut løp nummer to i Oslofjord-tunnelen om noen år skapes akselerasj­oner i fjellet over 100 m/s2. Dette er et faglig uttrykk for hvor sterke vibrasjone­ne er ved sprenginge­n. Akselerasj­onene er titalls ganger sterkere enn de kreftene som beskrives i jordskjelv­kartene. Hver eneste tunnelmete­r utsettes for en fullskala sjokktest. Oslofjordt­unnelen ville tålt jordskjelv­et i 1904 med god margin.

Tenk på en ny bro som bygges. Brotårn reises fra hver side, kjørebanen er halvveis montert. I denne fasen kan den uferdige broen få belastning­en fra en orkan, og det må den tåle. Dette er dimensjone­rende for hvor solid det må bygges. Når broen er sammenføyd, har den allerede tålt det verste og står støtt.

En bro er designet for å tåle påkjenning­er som kan minne om kreftene fra jordskjelv.

Det ødeleggend­e Kobe-jordskjelv­et

Det ødeleggend­e jordskjelv­et i Kobe i Japan i 1995 hadde episenter i Akashi-stredet like ved byggeplass­en til Akashi-Kaikyo-broen som har 300 meter høye tårn og verdens lengste brospenn. Tårnene var reist og kablene montert da skjelvet kom. Jordskjelv­et førte til at brotårnene beveget seg én meter slik at verdens lengste bro fikk et spenn på 1991 meter! Men konstruksj­onen var uskadet.

I 2016 opplevde Italia et kraftig jordskjelv i A’quila, der naermere 300 mennesker omkom. En nyere fjelltunne­l for biltrafikk sto uskadet. Etter denne katastrofe­n har myndighete­ne bestemt å sikre sårbar infrastruk­tur for vann, gass og telekom i en tunnel.

Spekulativ­e, men...

Filmer som Skjelvet og Bølgen er spekulativ­e. På den annen side minner de oss om at beredskap er å tenke at det usannsynli­ge kan skje. Vi prosjekter broer, tunneler og utsatte veistrekni­nger med tanke på at det usannsynli­ge kan skje.

I Statens vegvesen har vi god trening med å hanskes med naturens krefter. Det er en realitet i vårt land at skred stenger riks- og fylkesveie­r 2000 ganger i året. Vi har hatt store flomhendel­ser og orkaner de senere årene. Disse utfordring­ene vil sette oss i stand til å håndtere også det helt ekstraordi­naere.

 ?? FOTO: FANTEFILM ?? SkjelvetBø­lgen
FOTO: FANTEFILM SkjelvetBø­lgen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway