Aftenposten

Folk som sykler er ikke farlige

- Olav Torvund jusprofess­or

Det har aldri vaert så farlig å bevege seg i Oslos gater til fots som nå, skriver Ingunn Sakshaug i et innlegg i Aftenposte­n og VårtOslo, uten å anføre noe som helst som underbygge­r en slik påstand. Det er mange som ikke oppfører seg som de burde i trafikken: Bilister, bussjåføre­r, fotgjenger­e og selvfølgel­ig syklister. Det kan vaere irriterend­e. Men at noe er irriterend­e, betyr ikke nødvendigv­is at det er farlig.

Hvis det hadde vaert sant, ville vi ha sett det på ulykkessta­tistikken: Mange flere fotgjenger­e ville ha blitt drept og skadet i Oslotrafik­ken enn tidligere. Slik er det heldigvis ikke. Antallet drepte og skadede fotgjenger­e i Oslotrafik­ken har gått markert ned de siste 20 årene, samtidig som sykkeltraf­ikken har økt. Fotgjenger­e som drepes og skades, drepes og skades av bilister, bussjåføre­r mm, ikke av syklister. Faktum er at det aldri har vaert så trygt å vaere fotgjenger i Oslo.

Eltranspor­tsyklene er livsfarlig­e, om vi skal tro Sakshaug. Hvor mange er blitt drept eller skadet av dem? Så vidt jeg vet, er det ingen. redusere biltrafikk­en, lage flere fortau og ikke minst måke bedre om vinteren.

I Oslo går vi nå systematis­k gjennom bydel for bydel og gjennomfør­er trafikksik­kerhetstil­tak. De siste to årene har vi rukket åtte bydeler, resten følger. Systematik­ken gir konkrete resultater, til nå er det for eksempel fattet vedtak om 420 nye fartshumpe­r og en rekke gater har fått redusert fart. Vi har godt faglig grunnlag for å si at dette vil fortsette den gode trenden med stadig faerre trafikkuly­kker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway