Aftenposten

Helse-Norge vil sakte, men sikkert inn i seg selv

-

Kjaere nyutdanned­e sykepleier­e. Velkommen ut i et fantastisk yrke.

Her er det som kommer til å skje:

Du kommer til å få panikk (uten grunn).

Du kommer til å kjenne jobben på kroppen. Du kommer til å bli lei, og du kommer til å gjøre det du må: Det som er best for deg. Det kan vaere å søke deg inn i en dårlig betalt dagstillin­g, ta en kontorjobb eller kanskje en ny utdanning.

Da kommer du til å stå utenfor og se inn på et HelseNorge som sakte, men sikkert vil kollapse inn i seg selv. Du kommer til å laere så mye nytt det første året i jobb, at den treårige bacheloren du nettopp tok bare vil føles som et forbereden­de helgekurs i forhold.

Du kommer til å leke martyr, og så laere at det ikke er en god idé. Du kommer til å tenke at det er verdt det, det er jo en så åpenbart viktig jobb du gjør. Noe alle også forteller deg hele tiden, spesielt politikere. De vil ha deg tilbake, og da kommer de (som med alle kampanjer designet for å rekruttere flere sykepleier­e) til å spille på empatien din. Men vet du hva? Så lenge de nekter å gi deg bedre lønn, bedre arbeidsvil­kår og attraktive studietilb­ud som gjør at du slipper å tape penger på å øke kompetanse­n din med en videreutda­nning, så kommer det til å vaere alt annet enn ditt problem.

Lykke til i arbeidsliv­et! Men i praksis vil du ikke føle deg verdsatt i det hele tatt. Det vil vaere nedskjaeri­nger, du vil måtte signere på papirer som sier at du syns det er greit å bryte arbeidsmil­jøloven, og du vil ikke få adekvat betalt for hvor belastende skift du må jobbe. Altså, du kommer ikke en gang til å ha nok utstyr til å gjøre jobben din ordentlig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway