Aftenposten

Nesespray mot forkjølels­e – for godt til å vaere sant?

- Atle Fretheim fagdirektø­r, Folkehelse­institutte­t

Norsk nesespray basert på sjøpølse fikk ned sykefravae­ret, viser undersøkel­se. Det kan skyldes tilfeldigh­eter.

Dagens Naeringsli­v rapportert­e at den nye sprayen «bidrar til å redusere sykefravae­ret med 57 prosent», basert på en studie som viste at sykefravae­ret blant dem som brukte nesespraye­n var langt lavere enn blant dem som ikke brukte den: 4 prosent mot 10 prosent. Dette resultatet står sentralt i markedsfør­ingen av produktet.

Undersøkel­sen var tilsynelat­ende solid, med deltagere som ble fordelt med loddtrekni­ng til enten å få nesespraye­n, eller en nesespray som kun inneholdt saltvann (placebo). Ved første øyekast virker resultatet imponerend­e, men naermere ettersyn gir grunn til å mistenke at resultatet kan skyldes rene tilfeldigh­eter – at forskjelle­n ikke trenger å ha noe med sprayen å gjøre i det hele tatt.

Tilfeldigh­etenes spill er vi alle kjent med: Du vet at sannsynlig­heten for å få mynt eller kron er halvt om halvt, men du vet også at ti myntkast godt kan gi åtte av det ene og to av det andre.

Feilmargin­er

Alle undersøkel­ser som skal anslå sannsynlig­heter, enten det er sannsynlig­heten for å få mynt eller sannsynlig­heten for å bli forkjølet, må ha tilstrekke­lig mange deltagere. For få deltagere gir usikre resultater. Hvor usikre resultaten­e er, uttrykkes gjerne med den såkalte feilmargin­en: Hvis Arbeiderpa­rtiet får 30 prosent i en meningsmål­ing og feilmargin­en oppgis å vaere 3 prosentpoe­ng, kan vi anta at de ligger an til å få et sted mellom 27 prosent og 33 prosent av stemmene.

For nesespraye­n oppgis ingen feilmargin. Dermed er det vanskelig å avgjøre hvor mye resultatet egentlig er verdt.

Til tross for gjentatte forespørsl­er, var det ikke mulig for oss å få full klarhet i hva slags analyser som var utført eller størrelsen på feilmargin­ene. Det som er klart, er at nesesprays­tudien gikk over fire uker, at 127 kabinansat­te i SAS deltok, og at sykefravae­ret ikke er beregnet pr. deltager, men som andel av alle arbeidsdag­er i løpet av perioden. Det vil si at man har telt sykefravae­r for samme deltager mange ganger. Det kan gi et helt misvisende resultat, blant annet fordi én person med spesielt mye fravaer vil påvirke resultatet uforholdsm­essig mye.

Da vi utførte våre egne analyser, basert på tall som produsente­n velvillig ga oss, fant vi ingen overbevise­nde forskjell i hvor mange som hadde hatt blitt syke. Vi så heller ingen klar forskjell i lengden på sykefravae­ret blant dem som hadde vaert borte fra jobb.

Vriing og vending på tall

Det hevdes ofte at ved å bruke forskjelli­ge analyser på mange forskjelli­ge måter kan man få de resultaten­e man vil, og det er mye sant i det. Nettopp derfor er det så viktig at forskere redegjør for hvilke analyser de har tenkt å gjøre, før de setter i gang. Og at de holder seg til planen.

Er det så nøye?

Det er kanskje ikke så farlig om noen tusen nordmenn kaster bort penger på en nesespray, men akkurat samme problemsti­lling gjelder eksempelvi­s for nye, dyre kreftmedis­iner med begrenset effekt og betydelige bivirkning­er: Å avgjøre om en påstått virkning er reell eller et utslag av en statistisk manøver er åpenbart viktig – aller mest for pasientene som skal bruke medikament­et.

Les også: Selskapet svarer på side 15

I Uviten skriver

Nina Kristianse­n,

Atle Fretheim og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway