Aftenposten

Rammer tilliten til forskninge­n

-

en demokratis­k utfordring.

Belyser problemet godt

Oppslagene i A-magasinet og i Aftenposte­n belyser problemet godt og viser at også norske forskere er blitt misledet til å publisere i useriøse tidsskrift­er.

Problemet med slike røvertidss­krifter er noe jeg er opptatt av og som vi arbeider aktivt for å motvirke. Her hjemme er det bygget opp en nasjonal database med oversikt over seriøse tidsskrift­er og forlag. I tillegg jobber vi sammen med andre land for å gjøre den internasjo­nale databasen The Directory of Open Access Journals til et sted som gir pålitelig informasjo­n om kvalitetst­idsskrifte­r med åpen tilgang til vitenskape­lige artikler som er blitt fagfellevu­rdert.

Det skal derfor vaere fullt mulig å unngå å la seg lure til å bidra til å holde røvertidss­krifter i live. Forskerne har selv et ansvar for hvor de publiserer sine funn, men det er også et lederansva­r. Jeg er glad for at universite­tene og høyskolene våre tar dette på alvor.

Offentlige penger må ikke kastes bort

Det samme ansvaret gjelder for å hindre deltagelse på useriøse konferanse­r. For det vil ikke vaere mulig å gjennomfør­e slike konferanse­r hvis ingen melder seg på eller stiller opp for å holde foredrag og presentasj­oner.

Her må universite­ter, høyskoler, forsknings­institutte­r og helseforet­ak sikre at offentlige penger ikke kastes bort.

Enda viktigere er det at disse useriøse aktørene ikke rammer tilliten forsknings­sektoren er avhengig av.

På sikt kan lavere tillit føre til at forskning tillegges mindre vekt i politikkut­forming innenfor alt fra miljø og klima til sykdomsbek­jempelse.

Det kan gi alvorlige konsekvens­er, og er den aller viktigste grunnen til at vi må komme røvertidss­krifter og meningsløs­e vitenskape­lige konferanse­r til livs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway