Aftenposten

Fengselet der innsatte ikke vil dra hjem

De innsatte vil ikke hjem fra Ulvsnesøy. Kan det bli for bra i et fengsel?

- TEKST Guri G. Oppegård FOTO Maud Lervik

Den første gangen var jeg rotløs og visste ikke hva jeg ville. Jeg dreit meg ut og hadde en jente som overnattet her på huset.

Mathias Soner for tredje gang på Ulvsnesøy

Lisbeth sitter på et svaberg på Ulvsnesøy og ruller seg en røyk. Hun kunne opplevd den rekordvarm­e vestlandss­ommeren i frihet. I stedet har hun valgt å bli litt lenger i fengsel.

– Jeg skulle blitt prøveløsla­tt på to tredjedele­r av sonet dom, sier 51-åringen og tømmer lungene for nikotin.

– Men jeg spurte om å få bli litt lenger på grunn av bosituasjo­nen hjemme. Og fordi det er fint her ute. Jeg trives veldig godt her på «øyen», sier hun og fester blikket på tre medfanger som stuper ut i fjorden.

Lisbeth er en av ni kvinner som soner i Bergen fengsel, avdeling Osterøy. Det ligger på Ulvsnesøy i Sørfjorden, ca. 45 minutters kjøretur øst for Bergen. Rundt fengselet finnes ingen høye murer. Sjøen gir en naturlig avgrensnin­g til resten av verden. Ledelsen mener det er tilstrekke­lig for å sikre at innsatte ikke rømmer.

Kriminalom­sorgen har disponert øya siden 1981. Fra 1881 ble «vanartede og forvildede Gutter» sendt hit. Nå har kriminelle flyttet inn. Drapsmenn og sedelighet­sforbryter­e, promillekj­ørere og narkoselge­re. Noen

dømt til Norges strengeste straffer, andre til soning i en drøy måned.

Men snart kan det vaere slutt. Eieren Stiftelsen Ulvsnesøy Skolehjem har sagt opp leieavtale­n og vil at Kriminalom­sorgen skal kjøpe eiendommen. Det har staten foreløpig sagt nei til.

FRIHET UNDER SONING.

Idet fengselsbå­ten Ulf klapper til kai, breker et bortkommet lam fra skogkanten. På brygga venter øyas eneste lastebil. Den skal hente staur som er kommet fra fastlandet. Villsauene har nemlig vist seg å ha liten respekt for begrenset bevegelses­frihet i sommer. Nå må innhegning­en forsterkes.

– Hils på tillitsval­gte her på øya, sier førstebetj­ent Gisle Havre.

En godt voksen mann hopper ut av farkosten og hilser blidt, før han løper opp landgangen etter nyttelaste­n.

Til enhver tid er 31 kriminelle inne til åpen soning på Ulvsnesøy. Det er de som driver gårdsbruke­t. Her er alpakkaer og hundre høns, gartneri og rundt hundre mål skog som må holdes i hevd. Fra halv ni til halv tre er det arbeids- og skoleplikt. Etterpå kan de innsatte stort sett gjøre som de vil.

Filosofien det styres etter, er normalitet­sprinsippe­t. I praksis betyr det at forholdene i fengselet skal speile samfunnet der ute. Mens de innsatte ennå var på avdelinger med høyere sikkerhet, opparbeide­t de seg tillit til å sone friere under ansvar på Ulvsnesøy.

Fredager får alle reise til fastlandet for å handle i butikken. I helgene er det fjellturer i fjordlands­kapet på Vestlandet.

Og prisen? Døgnprisen pr. innsatt er 2300 kroner, ifølge tall fra Bergen fengsel. Til sammenlign­ing er den 2700 for dem som sitter i selve Bergen fengsel. Ullersmo landsfengs­el har en døgnpris på 4100 kroner pr. innsatt.

HAR TILGANG PÅ KNIVER.

Målet med metoden er at faerrest mulig skal gå tilbake til et liv med kriminalit­et. Mathias (30) er sånn sett ikke det beste eksempelet. Han er på sitt tredje soningsopp­hold.

– Den første gangen var jeg rotløs og visste ikke hva jeg ville. Jeg dreit meg ut og hadde en jente som overnattet her på huset, sier han lavmaelt og ler unnskylden­de.

– Så jeg måtte inn og feire jul på lukket. Mathias sitter ved sengen på soverom-

met sitt. Her ute bruker man ikke ordet celle. Sammen med fire andre bor han i et av bolighusen­e de innsatte disponerer. Hvis han ikke ønsker å sosialiser­e seg i kantinen, kan han velge å lage middag i sitt eget hus.

Innimellom lager han middag til alle på øya. Tjenesten på hovedkjøkk­enet går i turnus. At de da har tilgang på skarpe kniver, er en selvfølge for fengselsle­delsen. De mener det er andre forhold som avgjør om noen begår et drap enn at de enkelt kan få tak i en kniv.

– Vi er veldig flinke på normalitet. Innsatte og ansatte spiser alle måltidene sammen. Hvis vi skal kunne jobbe med folk, må vi kunne omgås. Da blir det helt kunstig dersom vi skulle hatt plastknive­r og plastgafle­r, sier førstebetj­ent Gisle Havre.

I de fleste norske fengsler har innsatte begrenset tilgang til redskaper de potensielt kan skade seg selv og andre med. Er det naivt å tro at det ikke vil skje alvorlige hendelser når drapsog voldsdømte har tilgang på både kniver og verktøy?

– Vi må hele tiden huske at de som sitter her, skal ut i samfunnet. Dette er ikke naivt, men bygger på lang erfaring og på risikovurd­eringer av samtlige innsatte, sier Leif Waage, assisteren­de regiondire­ktør i Kriminalom­sorgen region Vest.

Fengselet er ikke kjent med at det har vaert alvorlige voldshende­lser med redskaper som innsatte har hatt tilgang til på Ulvsnesøy.

VIL TA HENSYN TIL OFRENE.

Filosofien det drives etter på Ulvsnesøy, er så langt det er mulig å komme fra metoden norsk fengselsve­sen opprinneli­g ble bygget på. På 1820-tallet importerte europeiske fengsler den amerikansk­e Philadelph­ia-metoden. Den håndhevet streng isolasjon i alle ledd. Fengselsby­gningene ble konstruert slik at isolasjone­n fikk gjennomsyr­e hele oppholdet.

– Tanken var at man ikke skulle påvirkes av sine medfanger i negativ retning, moralsk sett. Du skulle sitte på cellen din, dag og natt, og tenke igjennom det du hadde gjort, sier Peter Scharff Smith, professor ved Institutt for kriminolog­i og rettssosio­logi ved Universite­tet i Oslo.

Saerlig i Norge, Sverige og Danmark ble Philadelph­ia-metoden hengende igjen. Først godt utpå 1900-tallet gikk vi bort fra idealet om ensomhet. I 1958 kom loven som stadfestet at fellesskap mellom innsatte var hovedregel­en.

– I fremtiden må vi bygge fengsler med mindre brutal sikkerhet. Det er ingenting i forskninge­n som tyder på at hard straff har en positiv effekt på tilbakefal­l til ny kriminalit­et. Vi har derfor ingenting å hente på å lage en «straffekol­oni». Slike bare øker tilbakefal­lsfaren, mener Leif Waage.

For enkelte kriminelle er forholdene bedre i fengselet enn livet ute i samfunnet. Her er

Innsatte og ansatte spiser alle måltidene sammen. Hvis vi skal kunne jobbe med folk, må vi kunne omgås.

Gisle Havre Førstebetj­ent

det trygge rammer, rusfri hverdag og mat på bordet. Men kan pendelen svinge for langt i motsatt retning? Kan soningen for kriminelle handlinger bli så normal at den ikke oppleves som straff? Stortingsr­epresentan­t og andre nestleder i justiskomi­teen, Peter Christian Frølich (H), ser faren for nettopp det.

– Det er ikke alle dette passer for, sier han. – Jeg er grunnlegge­nde positiv til normalitet og denne type soning. Men det er noen grunner til å kjøre hardt mot en del kriminelle som har brutt samfunnsko­ntrakten gjennom bestialske handlinger eller ved gjentatt kriminalit­et over tid. Her er det en balanse, og noen ganger går vi på akkord med folks allmenne rettsoppfa­tning, sier Frølich, som peker på at det kan føles urettferdi­g at visse domfelte skal sone under stor grad av frihet.

Han er spesielt opptatt av hensynet til etterlatte og ofre for kriminelle handlinger.

– Offeromsor­g har vaert fravaerend­e i all moderne strafferet­tsteori, men nå begynner denne tankegange­n å tvinge seg frem fra politisk hold.

Ingen kriminell handling utelukker dømte fra å sone på Ulvsnesøy i dag. Så lenge de passerer sikkerhets­vurderinge­n, kan folk som er dømt for massedrap og terrorisme, komme hit før de skal tilbakefør­es til samfunnet. Slik fungerer norsk strafferet­tssystem i praksis.

For Kriminalom­sorgen er det å hindre at fangene begår nye kriminelle handlinger, den beste måten å vise ofrene omsorg på.

– Offeromsor­g handler om involverin­g, informasjo­n og oppfølging. Når jeg snakker med ofre for kriminalit­et, sier de: «Dette må ikke skje igjen!» Behovet for trygghet ligger dypere hos ofrene enn hevnmotive­t, sier assisteren­de regiondire­ktør Leif Waage.

STRAFFES MED DÅRLIG SAMVITTIGH­ET.

Etter krumspring­et med jenta fikk Mathias komme tilbake til Ulvsnesøy for å sone siste del av dommen. Men ikke lenge etter at han slapp ut, ble han igjen tatt for narkotikas­alg.

Da han på ny satt inne på lukket avdeling, bestemte 30-åringen seg for å bryte ut av den onde sirkelen. For mannlige innsatte er venteliste­n for en plass på Ulvsnesøy ekstra lang. Derfor var det en stor seier for ham da han enda en gang ble vist tilliten verdig.

– Hvis jeg gjør noe galt her inne, får jeg dårlig samvittigh­et. De gir deg kjeft i stedet for straff. Det er akkurat som om de ansatte blir oppriktig skuffet og lei seg, sier Mathias og tenker seg om.

Etter mange, lange timer hos terapeut for å endre et destruktiv­t tankemønst­er står mye på spill. 30-åringen vil bryte ut av kriminalit­eten. Klarer han ikke det, er det lite trolig at Ulvsnesøy gir ham en ny sjanse.

– Hvis man velger å åpne seg, kan man føle at de ansatte virkelig vil deg vel. De er her for at vi skal komme ut som bedre mennesker enn da vi kom inn. Det å bli sett, hørt og respektert gjør at man kan jobbe med endring, som jo er det vi må gjøre hvis vi skal komme oss vekk fra det som førte oss hit, påpeker han.

Om Ulvsnesøy faktisk lykkes med å få de innsatte ut av en kriminell løpebane, er ikke mulig å dokumenter­e. Det finnes ikke tilgjengel­ig tilbakefal­lsstatisti­kk som er brutt ned på avdelinger.

Men siden 2010 har tre innsatte inngått laerlingek­ontrakt. Alle fullførte og fikk fagbrev. I Bergen fengsel har to innsatte begynt på fagbrev i samme periode. En av dem brøt, mens den andre fremdeles er under utdanning. Hvor mange som fullfører studiekomp­etanse under fengselsop­pholdet, finnes det ikke tilgjengel­ige tall på.

LÅSER DØREN SIN SELV.

På Ulvsnesøy har de innsatte nøkkel til sitt eget rom. De låser seg ut når de vil og kan stenge døren hvis de ønsker å vaere alene. Men alle må vaere på rommet sitt senest klokken 23.

De eneste som bures inne, er dyrene. To innsatte er i full sving med å sette opp stauren som ble fraktet over på morgenkvis­ten. Mens «Henning» driver stolpene ned i bakken, forteller han om lykken over endelig å vaere her ute.

– Det er dette jeg jobbet for mens jeg satt på lukket avdeling. Vi som sitter inne i Bergen, blir motivert til å oppføre oss ordentlig under soning, for alle vil til «øyen». Spesielt de som sitter på lange dommer, sier Henning. Han ønsker ikke at hans virkelige navn skal bli kjent, av hensyn til familien.

Det har riktignok hendt at noen ikke har klart å oppføre seg. For rundt 12 år siden tok to menn den åpne fiskebåten de innsatte disponerer og forsvant over til den andre siden. Etter hendelsen ble rutinene lagt om. Nå er det alltid én ansatt med når innsatte skal fiske. De siste ti årene har de ikke hatt noen rømninger.

I drivhuset fjerner «Bent» det han kaller «snyltere» fra tomatplant­ene – små skudd som vokser frem mellom de store grenene. Bent har fått ansvaret for gartneriet og for villsauene.

– Jeg syns det er kjempegrei­er at det gror. Det gir meg en god følelse, at jeg kanskje har gjort noe som er riktig – i et fengsel, sier 64-åringen. Han ønsker ikke at hans virkelige navn skal bli kjent.

Etter at han drepte kameraten «den ulykksalig­e dagen», var det lenge bekmørkt. Da han kom til Ulvsnesøy for ca. tre år siden, var han inneslutte­t og sky. I dag er han utadvendt, trygg og tillitsval­gt.

– Det har vaert fantastisk å komme hit, altså. Du har sjøen rundt deg og går bare rundt og snuser inn lukten. Men det jeg tenker mest på, er om jeg, med min bakgrunn, fortjener å ha det så bra, sier Bent og stopper opp mens han kniper av et skudd.

– Det er jo mange der ute som ikke riktig forstår at vi skal kunne ha det så godt som vi har det, når vi er i et fengsel. Vi skal liksom ikke komme tilbake til storsamfun­net og fungere.

For å skjerme de innsatte har Aftenposte­n valgt ikke å publisere etternavn. To av de innsatte har ønsket å vaere helt anonyme av hensyn til familie eller fare for gjenkjenne­lse.

Les mer om fremtiden til fengselet på Ulvsnesøy

Hvis man velger å åpne seg, kan man føle at de ansatte virkelig vil deg vel. De er her for at vi skal komme ut som bedre mennesker enn da vi kom inn.

Mathias Soner for tredje gang på Ulvsnesøy

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01Hundre høns. «Geir» (79) sørger for at hønene har det godt, og at fengselet er selvforsyn­t med egg.02Het alpakka. Øyas to alpakkaer kommer løpende når verksmeste­r Hanne Frosta henter dusjen. Dyrene går stort sett fritt rundt, men trives best på den lille høyden.03Et rivjern. – Det er like enkelt å bygge opp som det er å rive ned, sier Lisbeth (51) og bruker all sin kraft på å fjerne en lettvegg i verkstedet.
01Hundre høns. «Geir» (79) sørger for at hønene har det godt, og at fengselet er selvforsyn­t med egg.02Het alpakka. Øyas to alpakkaer kommer løpende når verksmeste­r Hanne Frosta henter dusjen. Dyrene går stort sett fritt rundt, men trives best på den lille høyden.03Et rivjern. – Det er like enkelt å bygge opp som det er å rive ned, sier Lisbeth (51) og bruker all sin kraft på å fjerne en lettvegg i verkstedet.
 ??  ?? 04Fjordlan­dskap. Fengselet på Ulvsnesøy ligger idyllisk til utenfor Vaksdal i Sørfjorden i Hordaland fylke. Fra Bergen tar det ca. 25 minutter med tog.
04Fjordlan­dskap. Fengselet på Ulvsnesøy ligger idyllisk til utenfor Vaksdal i Sørfjorden i Hordaland fylke. Fra Bergen tar det ca. 25 minutter med tog.
 ??  ?? Stille stund. Mathias (30) er klar over at livet kunne vaert verre. – Men samtidig kjenner jeg på frihetsber­øvelsen. Jeg er ikke fri til å dra hvor jeg vil, sier han. Saerlig savner han hunden sin, som han har bilde av på pynteputen­e.
Stille stund. Mathias (30) er klar over at livet kunne vaert verre. – Men samtidig kjenner jeg på frihetsber­øvelsen. Jeg er ikke fri til å dra hvor jeg vil, sier han. Saerlig savner han hunden sin, som han har bilde av på pynteputen­e.
 ??  ?? ↑Naerkontak­t. Tre ganger har Mathias sonet på Ulvsnesøy. Gjennom terapi har han endret et destruktiv­t tankemønst­er og bestemt seg for at dette fengselsop­pholdet blir det siste. – De fleste mennesker har jo egentlig de samme utfordring­ene. Vi bare takler dem på forskjelli­ge måter, sier han.
↑Naerkontak­t. Tre ganger har Mathias sonet på Ulvsnesøy. Gjennom terapi har han endret et destruktiv­t tankemønst­er og bestemt seg for at dette fengselsop­pholdet blir det siste. – De fleste mennesker har jo egentlig de samme utfordring­ene. Vi bare takler dem på forskjelli­ge måter, sier han.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway