Aftenposten

«Det er fullt mulig å lese noe større inn i jobbskifte­ne. Som en lederdisku­sjon i Frp.»

To nye ministre inn i regjering, og en skifter departemen­t:

- Trine Eilertsen, politisk redaktør

Mange ser også på den kommende samferdsel­sministere­n, Jon Georg Dale, som et fremtidig lederemne – men på litt lengre sikt.

Selv om Solvik-Olsen nå går ut av Regjeringe­n og ber sentralsty­ret vurdere om han skal fortsette som nestleder, er det ingenting som tyder på at han er på vei ut av politikken. Snarere tvert imot.

Meldt seg på igjen

Solvik-Olsen sa nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. Uten stortingsp­lass kan han ikke bli partileder i Frp, men en rekke signaler han har kommet med i det siste, kan tyde på at han både er åpen for både comeback til Stortinget og andre utfordring­er.

Åpen for gjenvalg til Tinget: – Jeg er ikke ferdig med Stortinget for evigheten ..., sa han til Stavanger Aftenblad i april.

Han ønsker å fortsette som nestleder – tross ett år i USA. «Jeg trives i rollen som nestleder i Frp, men mener partiorgan­isasjonen må få drøfte og bestemme hva de mener gagner partiet best. Jeg er trygg på at jeg uansett vil få anledning til å (...) gjøre en innsats for FrP også i tiden jeg er i USA», skriver han i egen blogg.

Signaliser­er klare ambisjoner for fremtiden: «Mitt politiske engasjemen­t er intakt, og ett år i utlandet svekker ikke det», skriver han i samme blogg.

To nestlederv­erv i spill

Mandag møtes Frps sentralsty­re for å ta stilling til om de skal konstituer­e ny første nestleder etter at Per Sandberg trakk seg. Nå må de i tillegg diskutere om Solvik-Olsen skal fortsette i nestlederv­ervet når han drar utenlands.

Sylvi Listhaug er forlengst nevn som «stand-in» for Sandberg, og mange ønsker henne som ny permanent nestleder fra landsmøtet til våren.

Med sin direkte tale og evne til å sette innvandrin­g på dagsordene­n, er hun drømmekand­idaten for den mye omtalte «grasrota» i partiet – og hun er lenge omtalt som en sannsynlig arvtager til Siv Jensen.

Hun har dessuten den fordelen at hun kan bruke tid på å pleie partiet, siden hun ikke lenger er statsråd, men bare stortingsr­epresentan­t.

Sterk støtte til Solvik-Olsen

Men Solvik-Olsen har også svaert høy standing i partiet, og er mindre omstridt enn Listhaug. Ingen av dem Aftenposte­n har snakket med, sår tvil om han bør kunne fortsette som nestleder selv om han skal tilbringe det neste året i Alabama.

Bente Thorsen, leder i Rogaland Frp, sier hun «absolutt har et ønske om at han skal fortsette» som nestleder.

– Det er uproblemat­isk, sier Frps finanspoli­tiske talsmann Helge André Njåstad, som sitter i sentralsty­re og skal vaere med på å behandle saken.

Både han og Thorsen gir uttrykk for at Solvik-Olsen «er flink på sosiale medier og blogging og kan ivareta funksjonen fra USA».

– Han er en formidabel nestleder for Frp og en av de dyktigste politikern­e vi har, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Ny samferdsel­sminister

Flere ser også på Jon Georg Dale som en fremtidig lederkandi­dat. Men hvis Sylvi Listhaug sikter seg inn mot ett av de to nestlederv­ervene, tror de faerrest at han vil kunne bekle det andre samtidig. Begge er nemlig fra Møre og Romsdal.

Dale, som nå rykker opp fra statsråd i Landbruks- og matdeparte­mentet til samferdsel­sminister, er bare 34 år og kan ha mange muligheter foran seg. Han omtales som en dyktig statsråd og en populaer mann i partiet.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Ketil Solvik-Olsen (helt t.v.) og Terje Søviknes (helt t.h.) forlater Regjeringe­n. Jon Georg Dale (nr. to fra venstre) skifter ministerst­ol.
FOTO: OLAV OLSEN Ketil Solvik-Olsen (helt t.v.) og Terje Søviknes (helt t.h.) forlater Regjeringe­n. Jon Georg Dale (nr. to fra venstre) skifter ministerst­ol.
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Landbruksm­inister Jon Georg Dale (Frp) skal i morgen ta over for samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (t.v.). Her er de med bistandsmi­nister Nikolai Astrup.
FOTO: OLAV OLSEN Landbruksm­inister Jon Georg Dale (Frp) skal i morgen ta over for samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (t.v.). Her er de med bistandsmi­nister Nikolai Astrup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway