Aftenposten

Plan- og luftslotte­taten

Med sin voldsomme kamp mot E18 i Baerum skulle man tro at Oslo-byrådet vil vaere motstander av dyre veiprosjek­ter. Men nei da.

- Andreas Slettholm

Nevner man Skøyen, dukker sjelden «pulserende natteliv» opp som en umiddelbar assosiasjo­n. Foreløpig. Men nå skal Skøyen bli 24-timersby, som er det nye in-ordet i Plan- og bygningset­aten. Enklere sagt: Det skal bli mindre dødt der om kvelden.

Og godt er det, selv om prosessens gang går noe skjevt. Utbyggere er i harnisk fordi byggehøyde­ne er for lave, naboene fordi de er for høye. Blant annet. Slike uenigheter i et av Oslos største utviklings­prosjekter er ikke helt uventet, snarere tvert imot. Det er jo ikke småsaker det er snakk om: 6000–7000 nye boliger, splitter ny T-banestasjo­n, minst 10.000 nye arbeidspla­sser og mulig badeanlegg der det i dag ligger et ikke veldig folkevennl­ig båtopplag.

Mer urovekkend­e er det at et hovedgrep i planen, som nå er sendt til Rådhuset, er å legge E18 i tunnel gjennom Skøyen. Områdeplan­en kan utvikles også med E18 i dagen, men tunnelen er et sentralt premiss for hele planleggin­gen og har mye å si for hvor vellykket områdeplan­en blir i praksis.

Tunnelen er tenkt fra Vaekerø til Frøyas have ved Frognerstr­anda, et strekk på naermere 2 kilometer. Det er et regelrett gigantpros­jekt. Tunnelen vil i så fall bli lengre enn Bjørvikatu­nnelen, som i sin tid kostet 7 milliarder kroner.

Minimum av realisme

Og jo da, det kunne nok vaert fint med E18 i tunnel her også. Trafikken, med medfølgend­e støy og forurensni­ng, utgjør en barriere mot sjøen som det hadde vaert flott å slippe.

Men man må nesten forvente et minimum av realisme av planlegger­e. En langt kortere tunnel på Filipstad har forsinket planene der med flere år, og fortsatt har ingen løsning landet. Og der eksisterer det i det minste en plan for finansieri­ng, i tillegg til at prosjektet er inne i Oslopakke 3. På Skøyen driver Plan- og bygningset­aten ren ønsketenkn­ing.

Ekstra spesielt blir det når man vet at Oslo-byrådet kjemper med nebb og klør mot å bygge en lignende tunnel på Høvik i Baerum. Motstanden der kan i hvert fall ikke handle om en prinsipiel­l holdning mot dyre veiprosjek­ter, all den tid byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) har signaliser­t at hun er positiv til tunnelidee­n på Skøyen.

Foruten alle de praktiske problemene, som konsekvens­ene for Vaekerø, kollektivt­rafikken og den planlagte sykkelveiu­tvidelsen, er hovedspørs­målet hvor noen milliarder kroner til denne tunnelen skal komme fra. Mer bompenger? Faerre kollektivp­rosjekter? Og hvor lystne er Oslopakken­s samarbeids­partnere i Akershus på å finansiere et nytt veiprosjek­t inne i Oslo?

«Svaert lite ønskelig»

Plan- og bygningset­aten vet godt at man ikke bare kan tegne inn en milliardtu­nnel og få den vedtatt. Så enten er dette en idélanseri­ng i håp om at den langt, langt frem i tid skal realiseres. Eller det er en slags ansvarsfra­skrivelse der man kan skylde på den manglende tunnelen om Skøyen-prosjektet ikke blir så vellykket.

For det lar seg gjøre å starte utbygginge­n på Skøyen uten E18 i tunnel, forsikrer Plan- og bygningset­aten. Men det ville vaere «svaert lite ønskelig» om den ikke kommer. Da må man spørre om etaten har gjort jobben sin. For strengt tatt er det ingen kunst å planlegge noe om man står helt fri fra gjeldende politiske føringer eller økonomiske realiteter. Det er bare «svaert lite ønskelig».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway