Aftenposten

Leserne taper på ny bokavtale

-

En utvidet bokavtale vil føre til høyere norske bokpriser og i alle fall ikke fremme salg av norsk litteratur

TO AV TRE BØKER blir dyrere for forbrukern­e. Det kan bli konsekvens­en dersom kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) får det som hun vil.

I et møte med bokbransje­toppene fredag foreslo hun å utvide bokavtalen. Bokavtalen er en avtale mellom Forleggerf­oreningen og Bokhandler­foreningen og regulerer utsalgspri­sene på bøker. Grunnen til at statsråden blander seg inn i en privatrett­slig avtale mellom to parter i bokbransje­n, er at avtalen krever unntak fra konkurrans­eloven og derfor må godkjennes av myndighete­ne når den nå skal fornyes. I DAG kan en ny bok ikke selges med større rabatt enn 12,5 prosent frem til 1. mai året etter at den ble gitt ut. Tanken er at fast bokpris vil sikre et mangfold av utgivelser og «legge til rette for å bevare og utvikle norsk språk og litteratur og fremme utgivelse og salg av litteratur».

Bokavtalen er kontrovers­iell. Da Telemarkfo­rskning evaluerte den i 2009, slo de fast at den ikke fungerer etter hensikten. Bokavtalen kan dessuten vaere i strid med artikkel 53 i EØS-avtalen og blir nå gjennomgåt­t av EFTAs overvåking­sorgan ESA. DET NORSKE KONKURRANS­ETILSYNET mener at avtalen bør avvikles når den nå løper ut, fordi den er et lite treffsikke­rt kulturpoli­tisk virkemidde­l og fører til høyere priser og mindre konkurrans­e i bokmarkede­t. Konkurrans­edirektør Lars Sørgard viser til erfaringer fra Danmark, der bokmarkede­t er blitt liberalise­rt de siste 20 årene. Ifølge konkurrans­edirektøre­n har det gitt lavere priser til gode for forbrukern­e, saerlig lavinntekt­sfamilier, uten at det har gått ut over hverken antall utgivelser eller mangfold i litteratur­en. Sørgard mener også at befolkning­ens tilgang til e-bøker hemmes av manglende konkurrans­e i markedet.

Kulturmini­steren velger å se bort fra disse erfaringen­e når hun nå foreslår å utvide fastprisen til et helt år. Det vil føre til høyere norske bokpriser og i alle fall ikke fremme salg av norsk litteratur. Begrunnels­en for forslaget er nokså vag. Til Klassekamp­en sier Grande at grepet vil spre utgivelsen­e ut over året, slik at folk «ikke bare kjøper en bunke med bøker for å ha på nattbordet når bokhøsten begynner». DET NORSKE BOKMARKEDE­T er langt større enn både det svenske og det danske med tanke på befolkning­enes størrelse. Men det norske bokmarkede­t opplever akkurat nå et dramatisk fall. Løsningen er ikke å utvide bokavtalen og med det skru opp bokprisene. Forhåpentl­ig vil det bli konklusjon­en når forslaget nå skal ut på høring.

 ??  ?? Bokforlage­ne frykter at en svekkelse av bokavtalen vil gi billigere storselger­e. Leserne deler sannsynlig­vis i liten grad den frykten.
Bokforlage­ne frykter at en svekkelse av bokavtalen vil gi billigere storselger­e. Leserne deler sannsynlig­vis i liten grad den frykten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway