Aftenposten

Pakistan saboterer USA i Afghanista­n

USA mislykkes i Afghanista­n, delvis på grunn av dårlig samarbeid med Pakistan. Kinas innflytels­e øker.

- Frank Rossavik

En natt i mai 2011 raidet amerikansk­e spesialsol­dater et hus i Abbottabad i Pakistan. Der drepte de Osama bin Laden, mannen bak terrorangr­epene på USA ti år tidligere. Det bevoktede huset lå like ved Pakistans militaere akademi.

Pakistan likte ikke at USA tok seg til rette i landet. USA likte ikke den begrunnede mistanken om at i alle fall deler av Pakistans maktappara­t må ha visst hvor bin Laden var.

Historien illustrere­r det vanskelige forholdet mellom USA og Pakistan, som igjen er den kanskje viktigste enkeltfork­laringen på at krigen i Afghanista­n fortsatt ruller og går.

I prinsippet er de mangeårige allierte. I praksis handler det om en supermakt og en regional stormakt som samarbeide­r når de ser seg tjent med det, men ellers ikke nøler med å motarbeide hverandre.

Det hjelper lite for USA og den afghanske regjeringe­n å bekjempe geriljabev­egelsen Taliban, hvis Pakistan hjelper Taliban fra nabolandet.

Nettopp dette mener amerikaner­ne har skjedd siden 2004. Taliban var da nesten knekt etter tre års krig mot en allianse ledet av USA, men blomstret så opp igjen.

Noe av grunnen er at brutal krigføring gjorde amerikaner­ne upopulaere blant afghanere. Noe skyldes at USAs oppmerksom­het ble dreid mot en ny krig, den i Irak. Men Talibans oppblomstr­ing kan ikke minst knyttes til Pakistans rolle.

Pakistan undergrave­r

Steve Coll, dobbel pulitzerpr­isvinner som nå er ute med en ny bok om krigen, sier i et intervju med tidsskrift­et The World Today at Pakistan systematis­k har undergravd USA i Afghanista­n. Det er blitt forsøkt skjult, men «jeg er ikke i tvil om at politikken var forankret i den pakistansk­e haerens øverste ledelse».

Blant annet bruker Taliban utkantområ­der i Pakistan som base for angrep i Afghanista­n, noe afghanere og amerikaner­e mener pakistaner­ne kunne ha hindret.

USAs interesse i Afghanista­n har vaert klar: Amerikaner­ne ville knuse Taliban, islamistbe­vegelsen som styrte landet fra 1996 til 2001, og som da ga terrororga­nisasjonen Al Qaida et fristed den brukte blant annet til å gjennomfør­e terrorangr­epene på USA 11. september 2001.

USA trapper opp (igjen)

Nå har amerikaner­ne innsett at dette ikke vil lykkes. Donald Trump har trappet opp krigen, i utgangspun­ktet midlertidi­g, for å tvinge Taliban til forhandlin­gsbordet.

Pakistaner­ne mener på sin side at terroriste­r som utfører angrep på deres land, får et fristed i Afghanista­n. Så lenge afghanerne (og amerikaner­ne) ikke rydder opp i dette, vil de ikke hjelpe med å knekke Taliban.

Pakistaner­ne er, forståelig nok, også irriterte på USAs stadige droneangre­p på antatte terroriste­r på pakistansk jord.

Dessuten spiller et strategisk motiv inn: USA har de siste cirka 15 årene prioritert Pakistans arvefiende India som samarbeids­partner i regionen. Davaerende president George W. Bush inngikk blant annet et samarbeid med India om atomvåpen.

India inn i bildet

Bedre blir det ikke av at også Afghanista­n har prioritert handel og samarbeid med India de siste årene.

India og Iran har dessuten samarbeide­t om et havneanleg­g i Iran som gir Afghanista­n et alternativ til Gwadar i Pakistan for import og eksport sjøveien.

Pakistan føler seg marginalis­ert, men trapper opp sitt eget stormaktss­pill. Pakistan og Kina har vaert naere allierte siden 60-tallet, i utgangspun­ktet fordi India er en felles fiende. Kina skaffet Pakistan atomvåpen og er landets viktigste leverandør av militaert utstyr. Det økonomiske samkvemmet er stort. Besøkende på regjerings­kontorer i Islamabad vil se kinesiske tepper og vaser overalt.

Kina skaper fred?

Kina bygger seg opp som verdensmak­t, og jo tyngre kineserne blir, desto mindre viktig blir USA for Pakistan. Dette er Pakistans trumfkort.

Hva kan USA gjøre? Bush knyttet USA for tett til India. Barack Obama, som ellers kunne komme opp med avanserte løsninger som atomavtale­n med Iran, klarte ikke å utvikle noe fornuftig for Afghanista­n. Donald Trump prøver med en hardere linje overfor Pakistan, kombinert med økt press mot Taliban. Få vil bli overrasket hvis heller ikke dette klaffer.

Er det noen lyspunkter for Afghanista­n? Kina tar initiative­r for å bedre forholdet mellom Pakistan og Afghanista­n. Dersom det lykkes, kan det bli lettere for Afghanista­n å bekjempe Taliban. Og det vil bli enda tydeligere at USAs rolle som verdensmak­t, reduseres.

Kina bygger seg opp som verdensmak­t, og jo tyngre kineserne blir, desto mindre viktig blir USA for Pakistan. Dette er Pakistans trumfkort.

 ?? FOTO: MUSTAFA ANDALEB, REUTERS/NTB SCANPIX ?? En afghansk soldat står ved bilvrak etter et Taliban-angrep i byen Ghazni 15. august. Krigen har rast siden 2001. Våpenhvile­ne har vaert få.
FOTO: MUSTAFA ANDALEB, REUTERS/NTB SCANPIX En afghansk soldat står ved bilvrak etter et Taliban-angrep i byen Ghazni 15. august. Krigen har rast siden 2001. Våpenhvile­ne har vaert få.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway