Aftenposten

– Prøver å gjøre paven til svarteper

-

gjennom årene, som regel ikke er blitt stilt til ansvar.

– Kirkens manglende evne til å håndtere disse motbydelig­e forbrytels­e har med rette skapt raseri, og det er fortsatt en kilde til smerte og skam for det katolske samfunn. Jeg deler selv disse følelsene, sa pave Frans.

Men så ble paven selv beskyldt for å dekket over misbruk. I et 11 siders brev ba erkebiskop Carlo Maria Viganò paven og en rekke navngitte kardinaler og erkebiskop­er om å trekke seg. Viganò som i flere år var Vatikanets ambassadør i USA, hevdet at pave Frans hadde lukket øynene for at den amerikansk­e kardinalen Theodore McCarrick ble beskyldt for omfattende overgrep.

Viganò påstår at den forrige paven, Benedict XVI, påla McCarrick resten av livet å leve tilbaketru­kket og i bønn. Da Frans ble pave i 2013, skal han ha opphevet straffen. I sommer trakk McCarrick seg etter at han ble anklaget for å ha misbrukt en 11 år gammel altergutt.

Da paven ble spurt om brevet, ville han ikke kommentere det. Isteden oppfordret han folk til selv å lese brevet og trekke sine egne konklusjon­er.

Eksperter på Den katolske kirke, fremholder at pave Frans har vaert kontrovers­iell i konservati­ve kretser fordi han har jobbet for å skape en kirke som er mer åpen. Paven har oppretthol­dt kirkens offisielle syn på abort og homofili, men i uttalelser til ulike medier har han vaert mer liberal. Blant annet sa paven at det ikke var opp til ham å dømme homofile.

Viganò blir ansett som svaert konservati­v, og i brevet hevder han at årsaken til overgrepss­kandalen er en «homoseksue­ll strømning» i kirken.

Massimo Faggioli, professor ved Villanova-universite­tet, fremholder at konservati­ve bruker overgrepss­kandalen for å prøve å trekke kirken i mer konservati­v retning. Han hevder at målet er å gjøre om konklusjon­ene fra Det andre Vatikankon­sil på 60-tallet.

Kritikerne mener at dette kirkemøtet, som holdes med rundt 100 års mellomrom, førte kirken i en altfor liberal retning, skriver Vox.

Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt I. Eidsvig, mener også at Viganòs brev må ses på som konservati­ve kardinaler­s maktkamp mot pave Frans.

– Konservati­ve, og deriblant erkebiskop Viganò, utnytter overgrepss­akene til å gjøre pave Frans til svarteper. Det er mange sterke spenninger i Den katolske kirke for tiden. Paven ser kirken fra Latin-Amerika, og han starter alltid med de fattige og de lidende. Det er kontrovers­ielt blant mange på høyresiden i kirken, sier han til Vårt Land.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway