Aftenposten

Den mest handlekraf­tige samferdsel­sministere­n siden Opseth

-

Mange trodde at partiets samferdsel­spolitiske talsmann Bård Hoksrud ville få jobben da de blå overtok regjerings­kontorene høsten 2013. Men det ble rogalendin­gen som var oppvokst på en bensinstas­jon, som hadde jobbet for Disney i USA og solgt Chrysler-biler i Norge, og som har fylt hyller og skap i Samferdsel­sdeparteme­ntet med modeller av rause, amerikansk­e biler fra 1950, 60- og 70-tallet.

Under valgkampen i 2013 brakte Aftenposte­n Frps ambisjoner for 12 utvalgte vei- og baneprosje­kter. Partiet ville ha full InterCity-utbygging innen 2025, inkludert sammenkobl­ing mellom Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen, og ny T-bane og jernbanetu­nnel i Oslo innen 2028.

De ville ha ferdig motorvei Oslo-Vest-Agder innen 2020, fire felt videre til Stavanger i 2023, og fergefri E39 langs vestlandsk­ysten innen 2029. I tillegg skulle det bli slutt på bompengene.

– Vi legger ikke om politikken. Vi legger om retorikken, sa Solvik-Olsen i sitt første intervju med Aftenposte­n som statsråd, i november 2013. Han måtte skyte ned mange av ambisjonen­e, ikke minst dem for bompenger, men det mente han å kunne leve med.

– I flere år har vi stått på tribunen og skreket for å bli hørt. Jeg har ropt til embetsverk­et her i Samferdsel­sdeparteme­ntet fra Stortinget. Nå skal jeg vise hva jeg får til som trener, fra benken, sa den nyslåtte statsråden.

Listen er blitt lang over hva Solvik-Olsen i Solberg-regjeringe­n faktisk har fått til. Regjeringe­ns eget veiselskap Nye Veier fremstår som en ubetinget suksess. Motorveier bygges i stort tempo, både mellom Oslo og Stavanger og i Trøndelag, og kommuner banker stadig på døren i departemen­tet for å få flyttet veiprosjek­ter lokalt fra Statens vegvesen til Nye Veier.

Kostnadene ved storstilte veiprosjek­ter går ned. Og antall bomselskap­er ligger an til å bli kuttet fra 60 til ca. fem.

Verre er det med Jernbanere­formen, der alle de nye underselsk­apene sliter med å fordele ansvar og oppnå effektivit­et. Samtidig er store summer bevilget til etterlengt­et vedlikehol­d av jernbane, og i Nasjonal transportp­lan er investerin­ger til jernbane nesten på nivå med til veier, til tross for at det foretas milliarder av kjøreturer i Norge hvert år, mot rundt 70 millioner reiser med NSB.

Solvik-Olsen har ikke minst reist mye selv. Han er trolig den første samferdsel­sministere­n som selv har prøvekjørt alle de store hovedveien­e, og de fleste jernbanest­rekninger, der han underveis har møtt lokalpolit­ikere, fagekspert­ise og vanlige folk.

Solvik-Olsen har idet han forlater Samferdsel­sdeparteme­ntet en høy standing, som en statsråd som kjører de ansatte hardt, men som også gjør det spennende å jobbe der, og som oppnår resultater.

Spørsmålet nå er: Hvem skal overta alle modellbile­ne på samferdsel­sministere­ns kontor?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway