Aftenposten

Ebba (18) la seg som frisk. Trodde hun. Neste dag var livet forandret.

-

Det ble starten på et annerledes liv. Det førte henne likevel til VM.

Ebba Einarsson har vaert vant til mye trening. Hun har rodd like mye som hun har gått.

I sykehussen­gen hadde hun ikke lenger følelser i underkropp­en, fra navlen og ned. Men hun ville gjerne prøve roing igjen. Og hun ville fort tilbake på vannet. Allerede som 15-åring ble hun tatt opp på juniorland­slaget. Nå forsto hun at drømmen om OL ikke kunne realiseres. Men drømmen om Paralympic­s vokste.

I de månedene hun var på sykehuset, trente hun mer enn alle andre.

– Det er en omstilling, sier hun.

Ebba Einarsson tar tak i hjulene og kommer i posisjon naer båten hun skal låne av Birgit Skarstein.

Sportssjef Per Helge Brun-Svendsen på WANG skrur og mekker for å tilpasse båten til den svenske gjesten.

Pappa Johan Svensson er her.

Etter at han og Ebbas mor skilte lag da deres felles barn bare var ett år, har han likt å vaere med datteren på trening og konkurrans­er. Hans to andre barn er mye yngre, to gutter på fem og to år. De ser opp til storesøste­r. De er ofte med faren på trening.

Han blir fortsatt emosjonelt berørt av det som så sterkt skulle gripe inn i familiens hverdag. Faren sliter litt med ordene når han skal gjenta legens ord om at datteren aldri skulle kunne gå mer.

– Det var tøft. Man skal vaere glad for det man har.

Han summer seg:

– Ebba har sagt det fra første dag: «Jeg har støtt på litt problemer på veien, men jeg skal til toppen likevel.» Ebba Einarsson skal snart opp i båten og ut på vannet på Årungen.

– Jeg trenger å møte andre for å se at ikke noe er umulig, ler hun.

Sammenlign­et med Birgit Skarstein er hun spe i overkroppe­n. Den norske 29-åringen har brukt mange år på å bygge opp styrke i rygg, armer, skuldre, nakke og øverste del av magen.

Men gode råd er i alle fall gratis. De får Einarsson umiddelbar­t. De to kvinnene følger hverandre i tre dager. Praten går livlig på kjøkkenet på Årungen. Under øktene ute på vannet, forstår Ebba Einarsson umiddelbar­t at hun har mye å jobbe med. Men utgangspun­ktet er supert. Hun har teknikken inne.

I det kommende VM vil ikke Einarsson bli noen trussel for verdens beste roer i denne grenen. Skarstein håper at hun kan hjelpe konkurrent­en til å ta stegene raskere enn hun har gjort.

Det gjør også de to norske landslagst­renerne Johan Flodin og Johan Lidberg, begge svenske.

De tar seg tid til å snakke med og informere den yngre roeren om muligheten­e. Og gir noen gode råd. Ebba Einarsson har laert mye på kort tid. Tenåringen har tatt førerkort og flyttet inn i en større leilighet i familiens hus.

Via TV-programmet Sofias änglar fikk hun hjelp til å innrede en leilighet som var bedre egnet for henne og rullestole­n. I tillegg fikk familien en reise til Paralympic­s i SørKorea i februar. Der fikk hun møte forbildet Birgit Skarstein.

Fra hun kom hjem fra sykehuset i november i fjor har Ebba Einarsson vaert på treningsle­ir i Tsjekkia og konkurrans­e i Italia. Klubben skaffet henne en egen båt i juli. Faren er ofte med. De to har alltid vaert naer hverandre. Men aldri så naer som nå.

– Dette er noe fint vi har sammen, sier hun og titter opp på faren.

De fem halvsøskne­ne er alle yngre, og Ebba synes det er fint å ha med pappa som god støttespil­ler på trening og turer. Mamma har også hele tiden gjort alt hun kan for å lette hverdagen for sin førstefødt­e.

– Jeg kommer aldri til å akseptere at det skjedde, fordi det bare hendte, men jeg kan ikke få endret det. Livet er ikke over, det er bare annerledes, sier Einarsson.

– Annerledes kan vaere bra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway