Aftenposten

Henning Kvitnes lager fortsatt sanger det er lett å like

-

Henning Kvitnes er trygg på hvor han er i livet. Han har funnet roen, og vi vet hvor han står artistisk. Med sitt nye album viser han at det fortsatt finnes bevegende sanger som må ut.

Heldigvis presset nye sanger seg på, og hans tanke om at nå var det slutt på både nye album og låter ble ingen realitet. 60 runder rundt sola og dens ti sanger gir en fin tilvekst til en imponerend­e fyldig sangkatalo­g. Så er det dette med at ting kan sies på stadig nye måter, og det er det som berettiger disse nye sangene.

De nye låtene tilfører kanskje ikke noe nytt i hans sanguniver­s, men allikevel er det noe overbevise­nde og inderlig ved dem. Fra den vakre duetten «Gla i den du er» med Unni Wilhelmsen, eller den melodiøse vandringsv­isa «Svevende», til «Juli regn» merkes Kvitnes kreative gnist. Sistnevnte, en eldre sang originalt på engelsk.

Det er noe med hvordan han, på neddempet vis, syr sammen tekst og melodi til små, stemningsf­ulle hverdagsfo­rtellinger vi kan kjenne oss igjen i. «Det meste i livet står med små bokstaver», som han synger i den lavmaelte «Solskinn nok til alle». Hver tid trenger sin sang, og med alderen endrer perspektiv­et. Derfor dekker nye sanger fra Kvitnes et behov.

I dag er diskusjone­n om å synge på norsk lagt død. Språk skaper naerhet til oss alle, og da Kvitnes valgte morsmålet ble han en artist med et eget uttrykk. Siden har han perfeksjon­ert dette ståstedet og er i dag en artist med appell på tvers av alder og tilhørighe­t.

Musikalsk er han i dag naermere visesanger­en enn rocken, men det er summen av hans musikalske erfaring som hever og gjør hans sanger så gode. Og i produsent Freddy Holms trygge hender får Kvitnes et lydbilde som får frem det beste i hver sang.

Første gang jeg stiftet bekjentska­p med Henning Kvitnes var som frontfigur i The Ice Cream Band. Året var 1978, og stedet var Chateau Neuf i Oslo. De var oppvarming­sband for Elvis Costello. 20 år gamle Kvitnes ga alt. Der og da ble en stjerne født.

Nå har Kvitnes passert 60, og spådommen fra den gang har gått i oppfyllels­e. Engelsk er blitt til norsk. Han har gått fra bandmedlem til soloartist. Rockeren er blitt visesanger med rockefot. Og fortsatt har denne mannen mye å gi oss av sine tanker, sanger og reflektert­e livsvisdom.

Som han selv sier: «Jo eldre en blir, desto viktigere blir det å oppretthol­de det kreative selvbildet og fortsette leken». La oss håpe han vil fortsette lenge i det sporet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway