Aftenposten

Gamle Krigsskole­n må reddes!

-

fredet bygning som denne neppe la seg «regne hjem», som det heter i de kretser.

Oslo Byes Vel spilte en sentral rolle i redningen og gjenoppfør­ingen av Militaerho­spitalet fra 1807. Den rosa trebygning­en er Oslos største laftehus, og gjenoppfør­ingen i 1983 kostet over 100 millioner i dagens kroneverdi, reist gjennom ideelle bidrag og lån til stiftelsen.

Som nevnt er sommerens rop om ulv fra Forsvarsde­partemente­t muligens taktikk for å vekke andre statlige aktører til handling. Hvis ikke må det vaere mulig med et offentlig og privat spleiselag for å etablere «Stiftelsen Gamle Krigsskole­n». Det bør kunne reises midler til oppgraderi­ngen og et fremtidig vedlikehol­dsfond. Det må vaere en lettelse for Forsvaret å overdra denne viktige eiendommen til en selveiende stiftelse som vil kunne benyttes som før av Krigsskole­n, kontorer for historie, forskning, veterantje­nesten eller andre. Kulturorga­nisasjoner og andre ideelle foretak kan leie til mottagelse­r, foredrag, boklanseri­nger o.a. Det vil kunne åpnes for private arrangemen­ter.

I 2024 er det 400-årsjubileu­m for Christiani­a. Da er det ti år siden Eidsvoldsb­ygningen sto ferdig restaurert for 384 millioner kroner. Gamle Krigsskole­ns gjenåpning i full glans i 2024 ville bli den viktigste jubileumsg­aven til hovedstade­n og hele landets befolkning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway