Aftenposten

Oslo er i ferd med å bli tryggere for både gående og syklende

-

fra 2018.

Sakshaug ønsker også et tydeligere regelverk for sykling og hevder at syklister har fått fri tilgang til å sykle hvor og hvordan de vil. Syklister som ferdes i trafikken, skal som alle andre trafikante­r følge veitrafikk­loven. At en større del av veiarealet nå tilrettele­gges for sykkel betyr heller ikke at syklistene gis fritt spillerom. Når syklister unntas fra visse regler som gjelder motorisert­e kjøretøy, som i enkelte enveiskjør­te gater, gjøres dette etter strenge kriterier som skal ivareta trafikksik­kerheten.

Som følge av massebilis­mens inntog ble sykling på fortauet tillatt i Norge i 1978 som et forsøk på å løse den stadig forverrede trafikksik­kerhetssit­uasjonen for syklister. Lovendring­en ble gjort i et politisk klima hvor det manglet vilje til å satse på storstilt utbygging av sykkelveie­r. Norge er et av få land hvor det fremdeles er tillatt å sykle på fortau. Oslo kommune kan ikke lage egne trafikkreg­ler, men vi jobber for å fase ut sykling på fortauet. Utfasingen skjer ved at vi gjør det som ikke ble gjort på 1970- tallet: Vi gir syklistene egne arealer.

Sykkelsats­ingen dreier seg altså om å ta igjen et massivt etterslep. Etter hvert som Oslo får et sammenheng­ende og trygt sykkelvein­ett, vil byens fotgjenger­e i stadig større grad få fortauene for seg selv, og det blir enklere for syklistene å ferdes trygt og hensynsful­lt i trafikken. Og når vinteren kommer med snø og is, så lover vi å gjøre alt vi kan for å holde både fortau og sykkelveie­r trygge å ferdes på.

Det er altså ikke slik at vi nedpriorit­erer de gående når syklister prioritere­s opp. Satsingen går hånd i hånd. Derfor svarer vi som Ole Brumm når noen spør om Oslo skal vaere en gå- eller sykkelvenn­lig by: Ja, takk, begge deler!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway