Aftenposten

Er det greit at kvinner presser menn til sex?

-

#metoo seg til alle deler av samfunnet, og i vinter tordnet debatten om seksuelle overgrep og trakasseri­ng. Det har vaert en debatt som har berørt oss alle, og jeg mener vi går fra den rikere på kunnskaper og evne til å diskutere disse problemsti­llingene. Likevel skal vi ikke glemme at kampen langt ifra er over, noe det nye realitypro­grammet Ex On The Beach på TV-kanalen Discovery dessverre har minnet oss på.

I episoden fra denne tirsdagen ser vi to kvinnelige deltakere som tar med seg en mannlig deltaker, Daniel, inn på et soverom for å snakke. Her prøver de å presse ham til å ha sex, de beføler ham, kysser ham, klorer ham, presser seg mot ham – alt dette etter at, og imens, han sier nei.

Daniel blir på soverommet i en halvtimes tid. Han virker beruset og blir både fysisk og psykisk presset til å bli. Etter hendelsen prøver han å forklare hva som har skjedd til en annen deltaker, men blir møtt med bortforkla­ringer og argumenter om at det egentlig var litt hans egen skyld, at han bare burde gått, at han kan ha gitt et feil inntrykk og gitt falske forhåpning­er. Virker det kjent?

Disse bortforkla­ringene er akkurat de samme som mange kvinner møter når de varsler om lignende saker. Et typisk eksempel er selvfølgel­ig: «Du ber om det når du går kledd sånn!» Det spiller ingen rolle hvilket kjønn man er, de samme unnskyldni­ngene brukes for det.

De to kvinnelige deltagerne beklagde overfor mannen neste morgen. Men han ble av en annen deltaker sammenlign­et med «en hannhund rundt ti tisper med løpetid».

Det er en middelalde­rsk analyse av situasjone­n som i bunn og grunn sier at om man er seksuelt aktiv, så kan man ikke ha opplevd situasjone­n som ubehagelig. For om man har mye sex med noen, vil man ha mye sex med alle, til enhver tid. Dette er en tolkning som feminister har kjempet mot i årevis.

Denne analysen bortforkla­rer at menn kan bli voldtatt eller seksuelt trakassert. Den ser også bort fra at kvinner kan ha makt i slike forhold og at den makten kan utøves på menn. Dette illustrere­s dessverre godt ved å se for seg den samme situasjone­n med omvendte kjønn. Ville da bortforkla­ringene kommet like lett? Ville vi tillatt at produksjon­en ikke griper inn og stanser situasjone­n?

Jeg skal ikke påstå at Ex On The Beach gir en eksakt representa­sjon av virkelighe­ten på noen som helst måte. Men hva laerer vi til den kommende generasjon­en her? At kvinner kan gjøre som de ønsker med menns kropper fordi mennene ønsker sex uansett?

At man fysisk og psykisk kan prøve å presse en beruset person til å ha sex, for hvis de ikke vil så kan de bare gå? Og har ikke Discovery et ansvar for ikke å fostre slike holdninger i sendingene sine?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway